© Margo Tilborghs

© Margo Tilborghs

© Margo Tilborghs

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Handelaars onbereikbaar met wagen door werken Kalmthoutsesteenweg

De Kalmthoutsesteenweg is nog tot 10 mei afgesloten tussen Essen en Kalmthout voor werkzaamheden. Het wegdek krijgt er een nieuwe laag asfalt. Dat de weg daarom onderbroken is, begrijpt iedereen. Alleen is de bereikbaarheid voor heel wat handelaars en weggebruikers een doorn in het oog.

Margo Tilborghs

“Over de start van de werken was in het begin goed met de handelaars gecommuniceerd”, zegt Henk Philippo, zaakvoerder van Philippo Rozen. “Er werd gezegd dat we steeds bereikbaar zouden zijn. Daarom hadden we ook geen voorbereidingen getroffen. Maar maandag stond hier op het kruispunt van de Dorpsweg een bord met verboden toegang. Zelfs plaatselijk verkeer was niet toegelaten. Elke auto die het verbodsbord negeert kan dus beboet worden. Wettelijk gezien kan hier dus niemand geraken. De eerste dag zorgde dat al voor 40% minder omzet. Zelfs binnen de politie waren ze het niet met elkaar eens. De ene politieagent wilde strikt de regels toepassen en iedereen verbaliseren, de andere wilde het door de vingers zien.”

Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Van Esbroeck (N-VA) is scherp voor de verwarrende regeling. “Het is jammer dat de verantwoordelijke , het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), afspraken met de handelaars maakt en ze daarna niet nakomt”, reageert Van Esbroeck. “We hollen nu achter de feiten aan. Op vraag hangt er nu een bordje met ‘handelaars bereikbaar’, maar het verbodsteken hangt er nog steeds. Wettelijk gezien kan je er dus niet door. Het is de taak van de gemeente om dit soort zaken goed te coördineren.”

Tot op vandaag is het verkeersbord nog steeds niet aangepast, maar Henk Philippo blijft niet bij de pakken zitten. “Ik heb het heft dan maar in eigen handen genomen, want mijn omzet zakt nog verder”, zegt hij. “Ik heb het probleem kunnen oplossen omdat ik ook een zijingang heb. We hebben bordjes laten maken om de mensen via een omweg naar daar te loodsen.”

Bomen snoeien

Het doorgaand verkeer tussen Essen en Kalmthout moet een omleiding volgen langs Achterbroek via de Achterbroeksteenweg (N111) en de Roosendaalsebaan/Antwerpsesteenweg (N117). Maar ook daar loopt het fout. Door het snoeien van bomen ontstond ook daar geen vlotte doorgang en dat zorgde voor nog meer ergernissen. “Het is de enige weg is om Essen uit te geraken en net nu gaan ze bomen omkappen”, zegt Cindy Suykerbuyk. “Zoiets kan alleen maar in België.”

Burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V) vindt het een spijtig zaak dat net dan de bomen gesnoeid moesten worden. “De gemeente was daar niet van op de hoogte. Het gaat om gewestwegen en de bevoegdheid ligt dan ook bij het Vlaamse Gewest en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). De klacht dat twee belangrijke kruispunten tegelijk zijn afgesloten tijdens de werken heeft te maken met de snelheid waarmee de werken moeten gerealiseerd worden. Woningen en handelszaken in de werfzone blijven te voet of met de fiets steeds bereikbaar. Met de wagen is dat tijdens 7 en 17u niet mogelijk. De werken schuiven steeds stukje per stukje op, waardoor de uiteindelijke hinder beperkt blijft. Het is de taak van de aannemer om de bewoners te verwittigen met een briefje in de bus.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER