Direct naar artikelinhoud
Review

Blackwave. op Pukkelpop: Loom feestje, lekkere hipshakes

Blackwave op Pukkelpop.Beeld Stefaan Temmerman

Blackwave. had twee koperblazers in de rangen die in De Lift meteen een mopje funky jazz voorschotelden. Warme, Roy Ayers-achtige keyboards, een veelzijdige drummer die van funk naar jazzy shuffles schakelde: de Antwerpenaars profileerden zich als het Belgische antwoord op The Roots.

Met Jaywalker heeft de band een goeie rapper met een bronzen stem en een lekkere flow in huis. Met producer-zanger Willem Ardui schoof het project een excentrieke, hippie-achtige figuur naar voor die de hardcore-hiphopheads in de tent wellicht lichtjes in verwarring bracht.

B-boys & b-girls

"The blackwave erradicates all hatred", spuwde Jay uit, want Blackwave. draait om liberté, égalité en fraternité. Hij reconstrueerde met branie de old skool van de jaren negentig en wij moesten denken aan Common en Talib Kweli.

"We zijn nog maar een jaar bezig en we kunnen niet geloven dat er zoveel volk is komen opdagen", sprak Ardui die prompt zijn manager bedankte. Je bent jong en je wilt wat.

De nieuwe single 'Hands Up' groovede loom met de swagger van D'Angelo. Toefjes weeë trompet en sax plus een soulvolle achtergrondzangeres schurkten zich tegen klassieke nu soul aan. De handen - jahaa! - gingen de lucht in, b-boys begonnen ritmisch te hoofdknikken, b-girls etaleerden de betere hipshake.

It's funky!

Tuurlijk, Blackwave. is nog jong en weet zich vooralsnog niet te onttrekken aan de invloed van zijn voorbeelden. Nu en dan reed een song zich vast in waterige, iets te voor de hand liggende jazzfunk. Laat de band wat groeien en die kinderziektes sijpelen wel weg.

It's funky!
Beeld Stefaan Temmerman

We kregen eentje "for the ladies" op ons bord, een zacht stomend soulliedje dat perfect een stoned namiddagdipje verklankte. Radiohitje 'Big Dreams' bracht deining in de tent. Niet zo heel gek want het is één van de beste Belgische popsingles van 2017.

"It's funky!" scandeerden de boys terwijl de trompet scheller blies en de ritmesectie in overdrive ging. "I got the soul", klonk het en dat spreken wij hoegenaamd niet tegen. U ook niet want u wiegde de armen van links naar rechts.

Moge Blackwave. snel een hogere golf pakken.