© EPA

Blatter beste maatjes met Poetin: ‘We willen geen politieke inmenging'

Joseph Blatter, voorzitter van de Wereldvoetbalbond (FIFA), verwacht veel van het WK voetbal 2018 in Rusland. Tijdens een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin in Sotsji wees hij opnieuw de oproepen om het WK te boycotten van de hand.

‘Wie niet gelukkig is met het gastland, moet maar thuisblijven’, zo liet de Zwitser maandag optekenen. Hij is er zeker van dat de voetballiefhebbers zich in 2018 aan een ‘vijfsterrentoernooi’ mogen verwachten.

Bij verschillende westerse politici weerklonk recent de oproep om Rusland de WK-organisatie uit handen te nemen, onder meer wegens de rol van het land in de crisis in Oekraïne. ‘Er zijn verschillende politieke bewegingen die Rusland het WK willen ontnemen’, stelde Blatter. ‘Ons antwoord is echter duidelijk. In het voetbal willen we geen politieke inmenging. Het WK zal in Rusland georganiseerd worden. Samen met de FIFA zal Rusland van het grootste evenement ter wereld een succes maken.’

De 79-jarige Blatter had maandag veel lof voor de voorbereidingen van de Russen op het WK. ‘Het is fantastisch om met Rusland samen te werken’, aldus de FIFA-voorzitter. ‘Ik ben nu al 40 jaar bij de FIFA. Ik kan me geen WK herinneren waarbij de planningen zo precies verliepen.’

Toch moest Vitali Mutko, de Russische minister van Sport, onlangs toegeven dat niet alle bouwwerkzaamheden het tijdschema respecteren. Wegens de economische crisis in het land moest ook bezuinigd worden op het budget voor de WK-organisatie. Dat baart Blatter echter geen zorgen. ‘De economische situatie in Rusland is momenteel niet zo goed, maar dit zal beteren. De mensen in Rusland staan achter dit WK. Dat worden we gewaar en is belangrijk’, besloot Blatter.

Het WK vindt van 14 juni tot 15 juli 2018 plaats in 11 steden.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer