Broers Dardenne krijgen stevige concurrentie voor Oscar-nominatie

Hoewel de komende Oscars nog veraf lijken, is de deadline waarop landen zich kandidaat kunnen stellen voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film verstreken. In totaal dingen 73 landen mee naar het fel begeerde beeldje. De Belgische inzending "Deux jours, une nuit" van de broers Dardenne mag alleszins op stevige concurrentie rekenen.
AP2014

De bekende namen onder de inzending zijn dit jaar echt ronkend. Zo komt Turkije met "Winter sleep", de film van Nuru Bilge Ceylan die dit jaar de Gouden Palm heeft gewonnen. Polen komt met de zwart-witprent "Ida" van Pawel Pawlikowski, de best draaiende arthousefilm dit jaar in de Amerikaanse bioscopen.

De Zweedse inzending, het droogkomische "Force majeur" is van de hand van Ruben Ostland, de regisseur van de parel "Play" en de tv-reeks "Real humans". Canada stuurt de nieuwste prent van de zich steeds in complexe intermenselijke relaties wentelende veelfilmer Xavier Dolan ("Mommy").

De grootste verrassing komt uit Rusland. Dat land stuurt de "anti-Poetinfilm" "Leviathan" van Andrej Zvjagintsev. De eerste keuze van het land was echter "The Postman's White Nights", de Zilveren Leeuw-winnaar dit jaar van Andrej Kontsjalovski. Die trok evenwel zijn film terug uit protest tegen de "Hollywoodisering" van de Russische cinema. Kontsjalovski vindt overigens het belang van de Oscars (en alle prijzen die gelden als "indicatie voor de Oscars") fel overroepen. Hij stoort zich aan de "nefaste invloed van de instroom van de slechte commerciële Amerikaanse films".

België kanshebber?

Stevige concurrentie dus voor "Deux jours, une nuit", de film van de broers Dardenne die België stuurt. Amerikaanse vakbladen rekenen de film alleszins tot het kransje kanshebbers, niet in het minst omdat de immer charismatische Marion Cotillard de hoofdrol vertolkt.

Vorig jaar ging de Oscar voor beste niet-Engelstalige film naar het Italiaanse film "La grande bellezza". Zeer tot spijt van Vlaanderen, dat maandenlang in de ban was van "The broken circle breakdown". Voor Oscareditie 2015 lijkt Italië opnieuw tot het kamp der kanshebbers te horen met "Human capital". Italië blijft sowieso Foreign Language-kampioen, met 14 zeges op bijna zestig jaar tijd.

In december wordt duchtig aan de boom geschud en zullen nog negen kandidaten overblijven. Die negen worden tot vijf gereduceerd bij de traditionele aankondiging, begin februari, van alle Oscarnominaties.

Meest gelezen