© BELGAIMAGE

Eén op de drie jonge Belgen hoeft geen eigen auto (oproep)

In België geeft een op de drie jongeren van de generatie Y, geboren tussen 1977 en 1994, aan dat ze niet van plan zijn om een auto te kopen of te leasen voor 2019. De Belgische cijfers zijn nog krasser dan de Europese, want op EU-niveau gaat het om een op de vier jongeren die zeggen dat ze geen behoefte hebben aan een eigen auto.

tomas

Bent u tussen 18 en 37 jaar oud en kiest u er bewust voor om geen wagen te kopen? Laat het ons dan weten via hier@reageren.be. Vergeet zeker uw naam en telefoonnummer niet te vermelden.


Een en ander blijkt donderdag uit een grootschalig onderzoek van het internationale dienstenbedrijf Deloitte. Meer dan 23.000 jongeren in een twintigtal landen werden bevraagd. In België namen 1.600 jongeren deel aan het onderzoek.

De auto is dus geen heilige koe meer voor de generatie Y , jongeren geboren tussen 1977 en 1994. In plaats daarvan kiezen deze jonge consumenten voor het openbaar vervoer, taxi’s, huurauto’s, of te voet gaan, omdat ze menen dat dit gemakkelijker en goedkoper is dan zelf een wagen bezitten.

“De resultaten van deze studie tonen aan dat er sleet komt op de langdurige liefdesverhouding tussen Europeanen en hun auto”, zegt Eric Desomer van Deloitte Belgium. “Door de opkomst van nieuwe transportmethoden, zoals autodelen en carpoolen, het verbeterd openbaar vervoer en multimodale systemen, verschuift de voorkeur van deze jongeren eerder naar toegang tot een auto dan naar het bezit ervan.”

Bij de Belgische generatie Y-consumenten die momenteel geen auto bezitten of leasen, is de kost zonder twijfel de grootste hinderpaal voor de aankoop van een eigen wagen. De meeste respondenten noemen de hoge gebruiks- en onderhoudskosten (74 procent) en de betaalbaarheid (72 procent). Op het vlak van comfort zegt 70 procent dat te voet gaan of gebruik van het openbaar vervoer volstaat voor hun levensstijl.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer