Bekend Vlaams acteurskoppel moest vluchten voor dodelijke aardbeving: “Leven was in gevaar”

“Als je constant de aarde voelt naschokken en het gevaar loopt toch nog ­gewond te raken, dan is het vakantiegevoel ver zoek. We willen hier weg.” De ongeveer drieduizend ­Belgen in het Griekse Kos en het Turkse Bodrum ­bleven donderdagnacht dan wel ongedeerd, maar van genieten is nog ­weinig sprake.

Tommy Huyghebaert

“Na de aardbeving hebben we 18 uur lang op nieuws zitten wachten. We brachten de nacht door op ligzetels naast het zwembad. Sommige hotelgasten bouwden met onder­lakens tentjes tussen de ­bomen. Of ze verzamelden kussens om wat zachter te kunnen liggen.” Aan het woord is Thomas Dupont (26) uit Lier. Hij verbleef in een van de zwaarst getroffen ­hotels, het Continental Palace op Kos.

© REUTERS

“Binnen in het hotel konden we niet meer. Stukken muur stortten in, bepleistering en plafonds kwamen naar beneden en overal ontstonden grote en dreigende scheuren in de muren. Omdat er geen nieuws kwam, dachten we tot vrijdagavond zelfs dat we nog een tweede nacht op die manier buiten zouden moeten doorbrengen, maar na veel woede van een groep van 76 overgebleven toeristen kwam touroperator Thomas Cook toch nog met een oplossing. Uiteindelijk kregen we het verlossende nieuws dat de touroperator zaterdag (vandaag, nvdr.) toch een vliegtuig voor ons kon charteren. Al vliegen we wel op het Duitse Frankfurt en weten we nog niet hoe we van daaruit thuis geraken.”

Dupont is een van de drieduizend Belgen die donderdagnacht om 1.30 uur lokale tijd uit hun bed werden ­geschud door een aardbeving met een kracht van 6,7 op de schaal van Richter. Een ­beving met zware gevolgen. Onder de tienduizenden toeristen in de populaire vakantieoorden vielen twee doden. Een 39-jarige Turk en een ­20-jarige Zweed belandden op Kos onder het puin van een nachtbar in de uitgaanswijk in het oude stadscentrum, dat zwaar werd ­getroffen. Daar kwam ook een deel van de ­oude moskee naar beneden. Er vielen ook enkele honderden gewonden. Verschillende van hen sprongen in blinde paniek van hun balkon.

“Onder de gewonden is geen enkele Belg”, zegt Didier ­Vanderhasselt van de FOD Buitenlandse Zaken. Al ­beleefden velen wel de schrik van hun leven.

Snel hoger gereden

© ISOPIX

Zo ook acteurskoppel Filip Peeters en An Miller, die donderdagnacht samen met hun twee tienerdochters moesten vluchten voor het gevaar op het Griekse eiland. “Ik dacht dat ik een heel slechte droom had, maar in een fractie van een seconde besef je dat je niet droomt en dat je leven en dat van je gezin in gevaar is. We zijn onmiddellijk naar onze huurwagen gerend en reden naar een hoger gelegen ­gebied. Ik vreesde voor een tsunami en dan blijf je best niet te dicht bij de kust hangen.” Die tsunami kwam er ook. Op verschillende plaatsen langs de kust werden ­boten tegen de kaai gesleurd door de vloedgolf, werden ­geparkeerde auto’s als speelgoedexemplaren meegesleurd door het krachtige water en veranderden winkels en ­terrassen in een puinhoop.

Oorlogsgebied

“Op sommige plaatsen op Kos lijkt het wel oorlogs­gebied. Daken zijn ingestort. Muren kwamen neer. Overal zie je puin”, beschrijft de Kortrijkse Jill Himpe de taferelen die ze zag in het ­centrum. “Bij veel medereizigers heerst dan ook geen ­vakantiestemming meer. Ook voor ons is de vakantie afgelopen. We hebben hier meer stress dan thuis. Als er nog een zware aardbeving volgt, kunnen we hier trouwens niet weg. Op dit eiland zitten we als ratten in de val.”

Toch wil volgens Piet ­Demeyere van reisoperator TUI bijna niemand terug naar huis. “Natuurlijk werden we eerst overspoeld door mensen die zo snel mogelijk huiswaarts wilden. Maar ­intussen zijn alle activiteiten in onze hotels heropgestart. Iedereen kan al opnieuw ­normale ­vakantiedagen beleven.”

Op geld voor een annulering hoeft trouwens niemand te ­rekenen. “Wij beschouwen dit niet als een ramp. Terug­keren is een persoonlijke ­beslissing, alle kosten zijn dan ook voor de reiziger die de ­beslissing neemt. En ­eigenlijk krijgen we vooral telefoontjes van mensen die ons vragen of hun vakantie toch niet in het water valt. Het vliegtuig dat vrijdagmorgen naar Kos vertrok, telde amper twee lege plaatsen. Dat is volstrekt ­normaal en het is niet eens gezegd dat die mensen niet kwamen ­opdagen door de aardbeving.”

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen