Direct naar artikelinhoud

Tweede Kamer wil geen overheid die bepaalt wie (niet) zwanger mag worden

Rotterdam dringt aan op een wet  die 'onmachtige' ouders kan verplichten anticonceptie te gebruiken. Die gaat er voorlopig niet komen. De Tweede Kamer schrikt terug voor een overheid die bepaalt wie zwanger mag worden en wie niet.

Anticonceptiepillen.Beeld anp

Gemeenten moeten er alles aan doen om vrouwen die door verslavingsproblemen of psychische labiliteit niet in staat zijn een kind op te voeden vrijwillig zo ver te krijgen anticonceptie te gebruiken, maar een wettelijke verplichting gaat veel partijen te ver.

Alleen regeringspartij PvdA is bereid om het pleidooi van de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge (CDA) volmondig te steunen. Kamerilid Agnes Wolbert, die zelf jarenlang actief was in de hulpverlening, constateert dat sommige vrouwen op vrijwillige basis niet te beïnvloeden zijn - 'wat je ook doet, en hoe graag je het ook wilt'. 'Natuurlijk moet je zo veel mogelijk doen op basis van vrijwilligheid, maar er blijft altijd een groep over waar hulpverleners met de rug tegen de muur staan. En het gaat dan vaak om vrouwen die keer op keer zwanger raken.'

Wolbert wil dat er serieus wordt gekeken naar een tijdelijke verplichting, waarbij de rechter altijd moet toetsen of alle andere mogelijkheden zijn uitgeput. 'Het is niet iets voor het hele leven. Vrouwen kunnen veranderen.'

Lees ook

Verplichte anticonceptie voor 'onmachtige' ouders, ook artsen zien dat niet zitten.

'Geen overheid als scheidsrechter'

Coalitiegenoot VVD wil van geen wettelijke verplichting weten. 'De zorgen voor die kinderen begrijp ik', zegt Kamerlid Arno Rutte. 'En ik ben er voorstander van om mensen maximaal te verleiden anticonceptie te krijgen. Dat mag best ver gaan, maar wij willen geen overheid die als scheidsrechter gaat optreden voor wie wel of geen kinderen mag krijgen. Die grens mogen wij niet over.'

Ook GroenLinks denkt er zo over. 'Het gaat ethisch te ver als een overheid mensen gaat verbieden om zwanger te worden', zegt Kamerlid Linda Voortman, die vooral meer aandacht voor preventie wil.

De PvdA vindt die bezwaren gekunsteld. Wolbert:  'Zodra een vrouw zwanger is, kan er een voorlopige onder toezichtstelling komen en dan kan de overheid vrouwen wél verplicht onder behandeling stellen. Dat is zo moeilijk aan deze discussie: ná de conceptie mag de overheid een heel arsenaal aan dwangmiddelen inzetten, maar drie weken vóór de conceptie hebben we daar opeens hele andere opvattingen over.'
Een wet blijft desondanks ver weg. Een meerderheid van de Kamer voelt er niet voor. Ook het CDA, de partij van wethouder De Jonge, is zeer terughoudend. Eerder vroeg die partij om een commissie in te stellen die zich over het probleem kan buigen. Staatssecretaris Van Rijn heeft daar voorlopig van afgezien.

'Verplicht kwetsbare ouder tot tijdelijke anticonceptie'

Ouders die vanwege hun verslaving, psychische problematiek of leefsituatie niet in staat zijn tot verantwoord ouderschap, moeten worden verplicht tijdelijk voorbehoedsmiddelen te gebruiken. Dat vindt de Rotterdamse jeugd- en zorgwethouder Hugo de Jonge (CDA). Hij gaat zich hard maken voor zo'n wettelijke maatregel. (+)

Wij willen geen overheid die als scheidsrechter gaat optreden voor wie wel of geen kinderen mag krijgen. Die grens mogen wij niet over.
VVD-Kamerlid Arno Rutte

'250 ongeboren baby's staan feitelijk al onder toezicht'

Een heikel thema: verplichte anticonceptie voor 'onmachtige' ouders. De wet moet dit mogelijk maken, vindt Rotterdam. Connie Rijlaarsdam en Paul Vlaardingerbroek houden zich al langer met dit onderwerp bezig. 'Hulpverleners durfden zo'n gevoelig onderwerp niet aan te snijden, wisten er te weinig van of hadden er geen tijd voor.' (+)