Fiere Chaves is eerste niet-Europeaan die zegeviert in Lombardije: “Kan dit bijna niet geloven”

© Photo News

Esteban Chaves (Orica-BikeExchange) heeft zijn eerste zege beet in een ‘Monument’. De Colombiaan is daarmee de eerste niet-Europeaan in 110 edities die de Ronde van Lombardije op zijn palmares brengt.

Chaves etaleerde zijn goede vorm vorige week nog in de Giro dell’Emilia die hij won, een lastige koers en een voorsmaakje voor Lombardije. “Uiteraard ben ik enorm blij met deze overwinning”, sprak hij meteen na afloop. “Ik kan het bijna niet geloven dat ik deze klassieker win.”

Voor Chaves, derde in de jongste Vuelta en tweede in de Giro van dit jaar, is het zijn elfde profzege, maar slechts zijn derde overwinning in een eendagswedstrijd. “Dit is een Monument (samen met de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en Milaan-Sanremo, de vier van de andere zogenaamde ‘vijf’ monumenten, red). Toen ik prof werd, vestigde ik me hier in Bergamo, was dit mijn thuisbasis. Ik ken de wegen hier, maar dat wil niet zeggen dat ik ervan overtuigd was dat ik hier zou winnen.”

Nochtans was het Chaves zelf die in de aanval ging en de kopgroep van vijftien uitdunde tot vier stuks. In het slot trok hij nog een paar keer stevig door. “Ik probeerde het verschil te maken op het eind op die kasseitjes, maar de anderen sprongen telkens op mijn wiel. Dus moest ik kalm blijven en wachten op de sprint, wat nochtans niet mijn sterkte is. Ik gaf alles wat ik in me had en ik ben blij dat ik het hier afrond. Ik wil alle mensen uit Bergamo bedanken die me in het verleden hebben geholpen en die er mee hebben voor gezorgd dat ik vandaag de renner ben die hier kon winnen.”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen