Direct naar artikelinhoud

Zwarte Piet dit jaar toch gewoon te zien in supermarkten Jumbo

Sinterklaas en Zwarte Piet zullen dit jaar toch gewoon te vinden zijn in de winkels van Jumbo. De supermarktketen kreeg de afgelopen dagen veel kritiek op sociale media nadat bekend was gemaakt dat afbeeldingen van Sint en Piet dit jaar zouden worden vermeden in de schappen. Maar dat blijkt niet te kloppen.

Sinterklaas en Zwarte Piet, Jumbo ontloopt ze niet.Beeld anp

'We zijn helaas onduidelijk geweest in onze communicatie', geeft een woordvoerder toe. 'Het gaat namelijk alleen om de sinterklaasverpakkingen van het huisassortiment. We hebben dit jaar besloten om daarop niet Sint en Piet, maar symbolen als de mijter van Sint, de pet van Piet, schoencadeautjes en diverse lekkernijen te laten zien. Maar op promotiemateriaal in de winkels en op de site zijn Sint en Piet ook dit jaar gewoon weer te zien.'

Essentie

Op de site van de supermarktketen staat dat Jumbo 'terug wil naar de essentie van het Sinterklaasfeest als kinderfeest'. 'Om deze reden is het thema van de verpakkingen van de Jumbo huismerk Sinterklaas-artikelen 'Heerlijk avondje'. 'De huidige generatie volwassenen denkt graag terug aan de heerlijke avondjes uit hun jeugd. Jumbo wil de kinderen van nu graag eenzelfde beleving bieden.'

Jumbo zegt verder het jammer te vinden 'dat volwassenen in Nederland de discussie over Piet zo scherp voeren.' Kinderombudsman Margrite Kalverboer kreeg vrijdag tientallen boze reacties nadat ze een rapport had gepubliceerd waarin ze concludeerde dat Zwarte Piet aangepast moet worden. De figuur van Zwarte Piet kan volgens haar namelijk bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie en is daarmee in strijd met het Kinderrechtenverdrag.

Lees ook

Een interview met de Kinderombudsman. 'Er zijn mij en mijn omgeving allerlei soorten kanker toegewenst' (+)

Het rapport van de Kinderombudsman over Zwarte Piet verdeelt het Binnenhof tussen geharnaste voor- en tegenstanders van de aanpassing van het kinderfeest.