Charleroi en Zulte Waregem eindigen met gelijkspel na penalty’s

Zulte Waregem en Charleroi hebben op de negende speeldag van de Jupiler Pro League gelijkgespeeld. Het werd 1-1 aan de Gaverbeek, na doelpunten van Mbaye Leye en Chris Bedia. Leye liet vanop de stip nog de kans op de zege liggen. Bekijk de samenvatting vanaf 23u op Sportwereld.be!

Jef Van Hoofstat

VIDEO. Bekijk de samenvatting

Zulte Waregem

Charleroi

Zulte Waregem wist dat het sowieso leider zou blijven na dit weekend, want Essevee heeft bovenaan het klassement een kloofje van vier punten geslagen met Anderlecht, Standard, AA Gent en... Charleroi. De ploeg die won kon dus rustig achterover leunen op Super Sunday. Dury koos in doel verrassend weer voor Kenny Steppe, Sammy Bossut zat gewoon op de bank. In de verdediging geen Marvin Baudry, ook de Franse Congolees moest zich van Dury na enkele mindere prestaties bezinnen op de bank, in zijn plaats speelde de Italiaanse nieuwkomer Lucas Marrone. Bij Charleroi koos Felice Mazzu voor de verwachte elf, Ninis en Bakar zaten dus op de bank.

De hoge klassering van beide ploegen bleek echter niet op het veld: de aanvangsfase bleek één lange studieronde, met beide ploegen in een stevige organisatie. Het eerste kansje (na zeven minuten) was voor Mbaye Leye, maar de spits trapte een afvallende bal net naast. Daarna volgde de grote leegte, tot halfweg de eerste helft: Onur Kaya schilderde een hoekschop voor doel, Timothy Derijck kopte het openingsdoelpunt voorbij doelman Penneteau. Charleroi moest nu wel komen maar kwam goed weg nadat Cordaro een volley net over en naast trapte. Enkel Bedia kon dreigen met een schotje maar zijn poging ging een metertje over.

Mazzu greep in bij de rust en haalde een bleke Benavente naar de kant voor de pure kracht van Amara Baby. De bezoekers bleken geprikkeld, en Tainmont pakte al snel uit met een lage schuiver. En drie minuten ver in de tweede helft werd dat enthousiasme al beloond: Fall ging tegen de grond in het strafschopgebied na een lichte duw van Derijck, en versierde tot grote ergernis van Francky Dury een lichte strafschop. Bedia klaarde het kunstje vanop de stip: 1-1.

Alles wat te herdoen in het Regenboogstadion, maar vijf minuten later leken de jongens van Dury alweer op voorsprong te staan: ook Cordaro ging gemakkelijk liggen na licht contact met Martos, ref Laforge durfde niet anders dan opnieuw naar de penaltystip te wijzen. Kapitein Leye ging achter de bal staan, maar trapte op ideale hoogte voor Charleroi-doelman Penneteau, die de bal uit doel hield.

Dury wilde alsnog winnen, en haalde Vetokele naar de kant voor Jens Naessens, die zijn honderdste optreden in het shirt van Zulte Waregem mocht afwerken. Essevee duwde het gaspedaal nog wat dieper in maar Kaya en Leye kregen de bal niet tussen de palen. Aan de overzijde was het uitkijken voor de flitsen van Fall en Bedia.

Na een felle partij moesten beide ploegen genoegen nemen met een puntje. Zulte Waregem blijft in elk geval leider na speeldag negen met twintig punten.