Direct naar artikelinhoud
Calais

Politie Calais zet waterkanon in tegen pro-vluchtelingenbetogers

Politie Calais zet waterkanon in tegen pro-vluchtelingenbetogers

In Calais, in het noorden van Frankrijk, zijn deze namiddag rellen uitgebroken tussen de politie en betogers die hun steun wilden betuigen aan de bewoners van de 'jungle', het vluchtelingenkamp waar duizenden asielzoekers verblijven. Daarbij zette de politie het waterkanon en traangas in. Drie agenten raakten lichtgewond, zo melden de autoriteiten.

De Franse president François Hollande had vorige week nog beloofd het vluchtelingenkamp in de Noord-Franse stad "volledig en definitief" op te doeken.

De prefectuur van Pas-de-Calais had de betoging woensdag nog verboden. Volgens de prefectuur ging het bij de betogers, die met 200 waren, vooral om migranten en leden van No Borders, een antikapitalistisch collectief. De politie gebruikte traangas en het waterkanon.

Eerder vandaag was een bus met 200 manifestanten die vanuit Parijs was vertrokken, tegengehouden op 40 kilometer van Calais en verplicht rechtsomkeer te maken: "Het ging om ultralinkse militanten en migranten uit Parijs", aldus nog de prefectuur.