Adele was ‘s werelds best verkopende artiest in 2015

© Chris Pizzello/Invision/AP

Wie het nummer ‘Hello’ van Adele niet kent, heeft de afgelopen maanden mogelijk op een andere planeet doorgebracht. Het nummer wordt grijsgedraaid op de radio en volgens de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) was de Britse in 2015 de best verkopende artiest ter wereld.

Dat is een uitzonderlijke prestatie, want haar laatste album ‘25’ is slechts uitgekomen op 20 november. Het werd bovendien niet verspreid via muziekstreamingwebsites, terwijl streaming steeds populairder wordt.

Het derde album van Adele, dat meer dan vier jaar op zich heeft laten wachten, heeft records gebroken vanaf zijn eerste week in de Verenigde Staten en Groot-Brittanië. Zo werd ‘Hello’, het eerste nummer op het album, op een week tijd één miljoen keer gedownload.

‘25’ was “de sensatie van 2015”, aldus CEO van IFPI Frances Moore. Wat Adele bereikt heeft, is volgens haar “simpelweg fenomenaal”.

Hoeveel keer Adele nu juist over de (virtuele) toonbank ging, is niet bekend. IFPI baseert zich voor haar ranking op de verkoop van platen en CD’s, onlineverkoop en downloads. De organisatie geeft echter nooit exacte cijfers.

Adele wordt in de ranking gevolgd door haar landgenoot Ed Sheeran. Taylor Swift, die in 2014 nog op nummer één stond, zakt naar de derde plaats. Justin Bieber, wiens laatste album ‘Purpose’ eveneens in november uitkwam, staat op de vierde plaats, en de top vijf wordt afgesloten door de boysband One Direction.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen