Is het vandaag te warm om te werken? Deze tips helpen u om de werkdag door te komen

© Shutterstock

Ook bij de start van de komende werkweek zullen de temperaturen op verschillende plaatsen in Vlaanderen de 30 graden overstijgen, zo voorspelt het KMI. Maar is het dan ook te warm om te werken? “Het is in ieder geval aan te raden aan bedrijven om verfrissende drankjes, ijsjes en extra drankpauzes te geven”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

mrra

Om te weten of het nu echt te warm is om te werken, volstaat het niet om op de doordeweekse thermometer te kijken, laat het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen weten. Daarvoor gebruiken ze een globethermometer, die naast de temperatuur ook rekening houdt met de thermische straling, de luchtsnelheid en de luchtvochtigheid. “Het resultaat van die thermometer ligt gemakkelijk 5 graden lager dan de temperatuur op een gewone thermometer”, laten ze weten in een persbericht.

Niet voor alle werknemers is de maximumwaarde waarop het werken te warm is hetzelfde, aldus NSZ. Wie zeer zwaar werk verricht, moet het werk neerleggen vanaf 18 graden op de globethermometer. Wie zich aan licht werk zoals bureauwerk zet, kan pas een beroep doen op anti-hittemaatregelen bij 29 graden, ook weer gemeten door de globethermometer. Het moet met andere woorden al gemakkelijk 34 graden zijn op kantoor voor er ingegrepen moet worden.

Oplossing: ijsje op de werkvloer

“Uit eerdere onderzoeken stellen we wel vast dat de meeste bedrijven maatregelen nemen bij zulke tropische temperaturen”, voegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws daar nog aan toe. “Zoals het aanbieden van verfrissende drankjes, ijsjes, extra drankpauzes, vers fruit en zelfs heuse barbecues, maar ook het aanpassen van de werkuren zodat er vroeger begonnen en gestopt kan worden. Dat valt trouwens ook aan te raden.”

© Shutterstock

Toch nog te warm? Dan kan je jezelf ook altijd wapenen tegen de hitte met deze negen tips.

© Shutterstock

1. DRINK VOLDOENDE WATER. Het is belangrijk dat je meer water drinkt dan normaal, zelfs als je geen dorst hebt. Door het warme weer droog je sneller uit en water drinken helpt om dat te voorkomen. Je kan je hier ook op voorbereiden door altijd een flesje water bij te hebben.

2. EET LICHT. Zware maaltijden doen je lichaamstemperatuur extra stijgen en houd je beter voor op koelere dagen. Op warme dagen zijn licht verteerbare gerechten zoals frisse salades, rauwkost en fruit de beste keuze. Bewaar voedsel koel (1-5 graden Celsius) om bederving te voorkomen.

3. ZET DE RAMEN ENKEL OP HET JUISTE MOMENT OPEN. Overdacht moet alles potdicht zitten. Houd de zon buiten voor het te warm wordt. zelfs een raam op een kier zetten is uit den boze. Wacht tot ’s avonds om alles open te gooien, maar wacht ook op het goede moment. Het is niet omdat de zon ondergaat, dat het al afkoelt. Om zeker te zijn dat alles afkoelt, moet de buitentemperatuur lager zijn dan de binnentemperatuur voor je de ramen en deuren openzet.

4. BLIJF BINNEN. Je zou misschien al eens graag eventjes een pauze nemen in het zonnetje, maar dat is geen goed idee. Op een extreem hete dag is het binnen aangenamer vertoeven. De lucht binnen bevat immers minder ozon dan de buitenlucht en leidt dus minder vaak tot kortademigheid, oog- en keelproblemen en hoofdpijn. Ga je toch naar buiten en krijg je last van deze symptomen, zoek dan meteen de koelte op. Houd bij voorkeur ook ramen, deuren en gordijnen gesloten tot de avond frisse lucht brengt.

5. ZOEK AFKOELING. Of je nu water verstuift op je gezicht of een koele douche neemt voor je naar je werk gaat: water helpt om heel je lichaam af te koelen op hete, plakkerige dagen. Binnen koel je het meest af dankzij airconditioning. Een ventilator verplaatst de lucht alleen maar en koelt deze niet af.

© Shutterstock

6. BEWEEG MINDER. Het is geen goed idee om op een bloedhete dag zware, lichamelijke inspanningen te leveren. Hou het rustig tussen 11 en 22 uur, want dan zijn de ozonconcentraties het hoogst. Ontspan wanneer het kan.

Vind je het zonde om je trainingen op te geven als het buiten onaangenaam warm is? Probeer dan binnen te sporten in een koele ruimte. Daar is het frisser en hangt er minder ozon in de lucht. Liever niet? Gun je lichaam dan voldoende tijd om aan de warmte te wennen voor je begint te sporten.

7. GA VOOR LICHTE KLEDING. Het spreekt voor zich dat kinderen en volwassenen op een zwoele dag het best licht en los gekleed zijn. Kies voor lichte kleuren in katoen. Die stof is de beste keuze omdat het zweet niet op het lichaam maar in de lucht verdampt.

8. ONDERZOEK JE MEDICIJNEN. Neem je geneesmiddelen? Vraag dan aan je huisarts of bij de apotheek of deze nefaste nevenwerkingen hebben op warme dagen. Indien nodig kunnen zij je vertellen of je het gebruik ervan moet aanpassen tijdens de hittegolf.

9. GA SLIM OM MET DE ZON. Moet je op een hete dag toch in de zon werken, vergeet dan geen hoofddeksel, zonnebril en zonnecrème te dragen. Zorg ook dat je kinderen voldoende ingesmeerd en beschermd zijn. Laat kinderen en huisdieren geen moment achter in een geparkeerde wagen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen