Vredesonderhandelingen Syrië lopen fout

© REUTERS

Maandag zijn vredesonderhandelingen gestart om een einde te maken aan de burgeroorlog in Syrië, die nu al zes jaar duurt. Uitzonderlijk: ook leden van de gewapende rebellen zitten mee aan tafel. Maar die willen maar op één manier onderhandelen.

say

Deze nieuwe onderhandelingsfase is het gevolg van overleg tussen Rusland en Iran - bondgenoten van het Syrische regime - en Turkije. Maar deze keer zaten ook vertegenwoordigers van de gewapende Syrische rebellen mee aan tafel in de hoofdstad van Kazachstan, Astana. Het duurde niet lang voor zij zich terugtrokken, en de onderhandelingen stop werden gezet.

‘Er zullen geen directe onderhandelingen gebeuren,’ zei oppositielid Osama Abu Zaid. De rebellen willen liefst in aparte kamers gesprekken voeren met Turkije en Rusland. Maar zelfs in dat geval spreekt de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, van vooruitgang wat betreft de onderhandelingen net omdat er rebellen vertegenwoordigd worden.

Sinds 2010 wordt Syrië verscheurd door een bloedige strijd tussen het regime van president Bashar al-Assad, rebellengroeperingen en terreurmilities zoals Islamitische Staat en Jabhat Fateh al-Sham (voorheen al-Nusra). Zeker 300.000 mensen, onder wie heel wat burgers, kwamen om bij het conflict. Daarnaast creëerde de burgeroorlog een van de grootste vluchtelingencrisissen sinds de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 11 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen.

Een grote doorbraak werd er met deze onderhandelingen in Kazachstan niet verwacht. De laatste onderhandelingsronde over Syrië, onder leiding van de Verenigde Naties, werd begin vorig jaar opgeschort.