Eén dag voor deadline heeft slechts 1 op 3 horecazaken witte kassa aangevraagd

© WDK

Eén dag voor de deadline heeft nog maar 1 op 3 horecazaken een witte kassa aangevraagd. Die kassa’s moeten zwartwerk en fraude verhinderen, maar blijken voorlopig nog niet in trek bij het merendeel van de horeca-uitbaters. Dat meldt Radio 1 vrijdagochtend.

skn

Normaal zou iedere zaak die minstens tien procent van hun omzet uit voeding haalt, zo’n witte kassa moeten aanvragen voor 28 februari bij de FOD Financiën. Voorlopig riskeren horecazaken die zich nog niet hebben geregistreerd voor een witte kassa geen boetes. Vanaf 1 januari 2016 zal het gebruik van de witte kassa’s gecontroleerd worden en dan zullen er wel boetes volgen voor horecazaken die niet in orde zijn.

Horecazaken die zich niet registreren voor de invoering van een witte kassa, mogen zich aan een verhoogde aandacht van de sociale inspectie verwachten. ‘Het lijkt me logisch dat de sociale inspectie daar eerst inspectie zal voeren’, waarschuwde staatssecretaris voor de strijd tegen Sociale Fraude Bart Tommelein (Open Vld) vrijdag in De Ochtend op Radio 1.

Zowat veertienduizend horecazaken hebben zich intussen geregistreerd voor een witte kassa die fraude bemoeilijkt. Het gaat om nauwelijks een derde van de veertigduizend die daartoe verplicht zijn.

Dat sommige werkgeversorganisaties zich blijven verzetten tegen de invoering, zolang de beloofde flankerende maatregelen er niet zijn, noemt de staatssecretaris ‘een beetje flauwekul’. ‘Er komt geen witte kassa als de maatregelen niet klaar zijn, we steken samen de rivier over’, herhaalde hij de voorbije weken al meermaals. ‘Men helpt de zelfstandigen niet door te laten uitschijnen dat de witte kassa er niet komt.’

Registratietermijn verlengen

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) vraagt om de registratietermijn van de witte kassa met één maand te verlengen. Volgens een persbericht van het NSZ is het niet verwonderlijk dat slechts één derde zich daadwerkelijk heeft ingeschreven voor de witte kassa. ‘Verschillende politici lieten al weten dat de witte kassa er niet komt indien er geen compensatiemaatregelen zijn voor de horeca-uitbaters. Daardoor wachten heel wat uitbaters op die maatregelen vooraleer zich te registreren’, klinkt het bij NSZ.

De regering werkt op dit moment verder aan haar horecaplan, maar een concrete timing is er volgens NSZ nog niet. Daarom vraagt NSZ dat tegen 31 maart alle maatregelen en de datum van inwerkingtreding ervan gekend zijn en dat ook de registratietermijn met één maand verlengd wordt tot en met 31 maart.

Advies NSZ

NSZ raadt alle betrokken horecaondernemers aan om zich sowieso zo snel mogelijk te registreren bij de FOD Financiën en om offertes voor de aanschaf van zo’n geregistreerde kassa aan te vragen.

‘Want wie zich niet registreert, krijgt in de loop van het jaar onvermijdelijk de fiscus op bezoek’, stelt NSZ in haar persbericht. Maar NSZ adviseert om de witte kassa voorlopig nog niet aan te kopen. ‘Zolang de compenserende maatregelen van de regering nog niet in werking zijn getreden, is daar totaal geen aanleiding voor. Er kan geen sprake zijn om uitbaters op te zadelen met een witte kassa en hen pas later compensatiemaatregelen te geven. Gelijktijdig over de brug komen is in dit dossier niet meer dan fair’, klinkt het bij NSZ.

Maatregelen

Het horecaplan van de federale regering voorziet nu in meer overuren, goedkopere gelegenheidsarbeid en de invoering van flexi-jobs voor mensen die al 4/5 werken bij een andere werkgever. ‘Op zich zijn die maatregelen goed bedoeld, maar ze volstaan niet.’ Daarom blijft NSZ pleiten voor een verdere structurele loonlastenverlaging naar 25 procent op het nettoloon voor alle vaste krachten in de horeca en dat vanaf het eerste werkuur. Ook pleit de ondernemersorganisatie ook voor een fiscale ingreep, namelijk een btw-verlaging naar 6 procent op voeding en drank.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen