Politiek theater

Slechts 16 grondwetsartikelen kunnen door de volgende regering gewijzigd worden. Het leidde al tot veel discussie en zorgde gisteren in de Kamer voor een fikse boksmatch tussen N-VA en premier Di Rupo.

Peter Mijlemans

De lijst is haast historisch kort en de geselecteerde artikels zijn niet echt superrelevant. Het is op zich vreemd, en globaal bekeken een Belgische uitzondering, dat een uittredende regering de lijnen trekt waarbinnen de opvolgers mogen manoeuvreren om, met de zegen van de kiezer, de instellingen te hervormen.

Of grondwetsartikel 195, dat de procedure voorschrijft, nog van deze tijd is, is zeker voor discussie vatbaar. Een groot deel van de partijen had 195 graag op de lijst gezet om tijdens de volgende legislatuur eens tegen het licht te houden en aan te passen. Zelfs die geste zit niet in het compromis van de regering-Di Rupo I. Iets waarvoor CD&V zich gisteren trouwens schoorvoetend excuseerde. De deur met zo’n klap dichtslaan voor de opvolgers is eigenlijk ongepast. Het ruikt naar minstens lichte ­paniek. Al in egelstelling gaan staan voor de verkiezingen een feit zijn, is ronduit dom.

Een maand voor de verkiezingen krijgt N-VA zo het cadeau zich nog eens te profileren naar de Vlaams-nationalistische achterban. Die lag zo stilaan in een knoop met de tegenstrijdige verklaringen over hoe belangrijk het confederalisme nu echt zal zijn als absolute voorwaarde in de komende ­regeringsonderhandelingen. De droom kan dus niet meer, en dat is de schuld van de regering-Di Rupo. Kous af.

Het kabaal is ook een staaltje van het betere politiek theater en opportunisme. Wat N-VA vergeet, wat de partij zelf al maanden zegt, is dat er veel kan verschuiven zonder grondwetsherziening. Bijzondere wetten kunnen onder andere de ziekteverzekering of de sociale zekerheid splitsen, wat voor de Vlaamse eisen toch iets fundamenteler is dan de symbolische rol van de koning.

Het kan allemaal. De kans dat het gebeurt, zelfs met N-VA mee aan de macht, is zo goed als nihil. Alle partijen willen dat de volgende regering een economisch ­herstelbeleid voert. Ook N-VA. Ondertussen zullen de regeringspartijen de huidige staatshervorming nog in de praktijk moeten omzetten. Een klus van minimaal drie tot mogelijk vijf jaar om het goed te doen, zeggen ­experts. Er wacht de toekomstige excellenties bergen werk, ook zonder staatshervorming of een surrogaat ervan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen