"139 graven met Rohingya-vluchtelingen"

In Maleisië, langs de grens met Thailand, zijn tot nu toe in totaal 139 massagraven en 28 verlaten kampen van mensensmokkelaars ontdekt. Dat hebben de autoriteiten vanmorgen bekendgemaakt. De slachtoffers zijn vermoedelijk Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar en economische migranten uit Bangladesh.

Gisteren raakte bekend dat er de voorbije dagen verschillende massagraven ontdekt waren in het noorden van Maleisië, niet ver van de grens met Thailand. Er werden ook enkele verlaten kampen aangetroffen die allicht gebruikt zijn door mensensmokkelaars. Vanmorgen heeft minister van Binnenlandse Zaken Ahmad Zahid Hamidi meer details bekendgemaakt.

De afgelopen twee weken hebben de Maleisische autoriteiten in totaal 139 graven ontdekt. Het is nog niet duidelijk hoeveel lichamen er precies liggen. In veel graven zouden zich meerdere lichamen bevinden, waarvan velen bijna onherkenbaar zijn, waardoor het heel moeilijk is om te bepalen hoeveel slachtoffers er zijn. Er worden dan ook nog geen officiële cijfers vrijgegeven.

Vermoedelijk zijn de meeste slachtoffers Rohingya-moslims uit Myanmar en economische vluchtelingen uit Bangladesh. In hun thuisland worden de Rohingya niet erkend als bevolkingsgroep, onderdrukt, vervolgd en verjaagd. Velen betalen grof geld aan mensenhandelaars om hen vanuit Myanmar naar Thailand, Maleisië en Indonesië te smokkelen.

Vluchtelingen gebruikt als gijzelaars

Maleisië is het einde van een smokkelroute die begint per boot in Myanmar en dan voortgaat via Thailand doorheen de jungle, naar de grens met Maleisië. De mensensmokkelaars sluiten de vluchtelingen dikwijls op in kampen in de jungle als gijzelaars, om hun families geld af te persen. Veel vluchtelingen sterven als gevolg van ziekte en ontbering.

In de buurt van de graven die de afgelopen weken in het noorden van Maleisië ontdekt zijn, hebben de autoriteiten ook 17 verlaten kampen gevonden die vermoedelijk gebruikt werden door de mensensmokkelaars. Sommige kampen en graven zouden zeker 5 jaar oud zijn.

Eind april zijn in Thailand verschillende massagraven met tientallen lijken ontdekt. De Thaise overheid zette toen de jacht in op de mensenhandelaars, wat hen dwong de smokkelroute te verleggen naar zee. Duizenden Rohingya-vluchtelingen werden op zee achtergelaten in erbarmelijke omstandigheden, geen enkel land wilde hen opvangen.

Grootste vluchtelingendrama in jaren

De vlucht van de Rohingya heeft tot het grootste vluchtelingendrama in Zuidoost-Azië geleid in tientallen jaren. Sinds begin deze maand zijn al minstens 3.000 Rohingya aangekomen op de kusten van Maleisië en Indonesië. Intussen zouden nog verschillende boten met vluchtelingen rondzwalpen op zee.

Meest gelezen