Direct naar artikelinhoud
Aanslag Barcelona

Bestuurder die inreed op menigte op Las Ramblas geïdentificeerd

Bestuurder die inreed op menigte op Las Ramblas geïdentificeerd
Beeld AFP

De Spaanse autoriteiten hebben de bestuurder van de witte bestelwagen die inreed op de mensenmassa op de Ramblas officieel geïdentificeerd. Het zou om de 22-jarige Younes Abouyaaqoub gaan, zo melden Spaanse media en de Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken.

Tot nog toe was het onduidelijk wie precies de bestuurder was van het busje die afgelopen donderdag inreed op de voetgangers in Barcelona. De politie laat nu echter via Twitter weten dat ze de dader hebben geïdentificeerd. Volgens Spaanse media en de Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken zou het wel degelijk om de 22-jarige Abouyaaqoub gaan.

"Gezocht over heel Europa"

Binnenlandminister Joaquim Forn zei voor de Catalaanse radio dat erop dit moment geen aanwijzingen zijn dat Abouyaaqoub zich buiten Catalonië ophoudt, maar dat de zoektocht naar de man wel wordt gecoördineerd met de politie van andere Europese landen. "Hij wordt nu in heel Europa gezocht", aldus Forn. De Catalaanse politie liet gisteren nog weten dat ze er rekening mee houdt dat de man de Franse grens zou hebben overgestoken.

Twitter bericht wordt geladen...

De Spaanse krant El País heeft ook nieuwe beelden gepubliceerd waarop de bestuurder van de bestelwagen te zien is na zijn dodelijke raid in het centrum van Barcelona. De dader vluchtte te voet weg door de bekende toeristische markt La Boqueria. 

Op de beelden, gemaakt door bewakingscamera's, is de dader te zien die de Boqueria via de Ramblas binnenwandelt net nadat hij tientallen mensen heeft aangereden. Abouyaaquoub, met zonnebril op, wandelt door de markt terwijl rondom hem mensen vertwijfeld en in paniek op de vlucht slaan, niet wetende dat de terrorist tussen hen in loopt. Abouyaaquoub verlaat de Boqueria via de volkswijk Raval en wandelt daarna verder richting de universiteitszone. Mogelijk wandelde hij tot anderhalfuur lang door het centrum van Barcelona. Hij droeg daarbij de kleding waarmee hij de dag ervoor al gefilmd werd.

Twitter bericht wordt geladen...

De politie vermoedt dat Abouyaaquoub aan de universiteit een auto stal en ermee wegvluchtte. Hij zou dan ook de dader zijn van de moord op een 34-jarige man die later dood in zijn auto werd teruggevonden en die het vijftiende dodelijke slachtoffer van de aanslagen zou zijn.

Nieuwe huiszoeking

Na de terreuraanslagen in Catalonië van donderdag, heeft de politie ook opnieuw een huiszoeking gedaan in een woning in Ripoll, het stadje waarvan het grootste deel van de daders afkomstig zijn. Vanochtend vroeg doorzochten speurders een woning in de wijk Sant Pere, en namen onder meer twee tassen en een doos met materiaal in beslag, aldus de Spaanse media.

De politie, die in groten getale aanwezig was, zette de straat een tijdlang af. Verschillende bronnen bevestigden aan de krant La Vanguardia dat er "veel lawaai" te horen was, maar er is nog geen duidelijkheid waarvan dat afkomstig was.

Zaterdag vond ook al een huiszoeking plaats in de woning van de imam, die verantwoordelijk zou zijn voor de radicalisering van de jonge daders van de aanslagen. Gisteren raakte bekend dat Abdelbaki Es Satty vorig jaar enkele maanden in ons land doorbracht.