Waalse cipiers naar gevangenis Leuven om Vlaamse collega's "te informeren"

Een groep Waalse cipiers is vanochtend naar de gevangenis Leuven-Centraal gegaan. Ze probeerden daar hun Vlaamse collega's uit te leggen waarom zij blijven staken. Volgens de vakbondsafgevaardigden gaan de cipiers van Leuven vandaag wel degelijk aan het werk.

Gisterochtend gingen de Waalse cipiers al langs bij de gevangenis in Hasselt. Ze wilden daar de cipiers overtuigen om het werk neer te leggen en het voorakkoord dat de bonden met minister van Justitie Koen Geens (CD&V) hadden bereikt, te verwerpen. De politie kwam echter tussenbeide en de Hasseltse cipiers zijn uiteindelijk gewoon aan het werk gegaan.

Gisteren werd gezegd dat de cipiers hun tocht gingen verderzetten naar de gevangenissen van Leuven en Brugge. Dat blijkt nu het plan voor vandaag te zijn. De gevangenis van Leuven was als eerste aan de beurt.

"We zijn hier gekomen om informatie te geven", zei Sebastien Graf van de gevangenis van Lantin. Daar leggen de Waalse cipiers -net zoals de Brusselse- al een maand het werk neer. "Wij zijn niet naar Leuven gekomen om te zeggen dat ze hier moeten staken. Maar ze moeten weten waarom wij in Brussel en Wallonië staken."

"Leuvense cipiers gaan aan het werk"

Het was even niet duidelijk of ook de cipiers van Leuven vandaag het werk zouden neerleggen. De ochtendshift begint normaal rond 6.10 uur. Pas rond 6.45 uur is een deel van de cipiers naar binnen gegaan en dat voor een bijeenkomst met de vakbonden. Die laatsten gingen aan de cipiers uitleg geven. De vakbondsafgevaardigden zijn intussen naar buiten gekomen met de mededeling dat het personeel van de gevangenis van Leuven wel aan het werk gaat vandaag.

Gisteren kwam er al veel kritiek op de actie van de Waalse cipiers. "Dat is tegen de afspraken die we gisteren hebben gemaakt", zei Serge Pieters van de christelijke vakbond ACV toen. Ook Filip Dudal, verantwoordelijke van ACV-Openbare Diensten, vond de actie niet kunnen. "Iedere gevangenis moet voor zichzelf beslissen. Het past niet om bij andere gevangenissen aan stemmingmakerij te doen."

Staking

De Waalse en Brusselse cipiers staken al enkele weken. Woensdag hebben de bonden en de minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een voorakkoord bereikt. Maar de vakbonden moeten dat nog voorleggen aan hun achterban. Tot dan zullen de cipiers in de Brusselse en Waalse gevangenissen hun staking voortzetten. Gisteren werd al in de gevangenis van Sint-Gillis gestemd. Daar werd het voorakkoord verworpen, al zeggen de Vlaamse bonden dat de stemming niet representatief was. In de Waalse gevangenissen wordt pas maandag gestemd.

Meest gelezen