© Photo News

Waalse cipiers trekken opnieuw naar Vlaamse gevangenis

Een twintigtal cipiers uit de Waalse gevangenissen van Lantin, Marneffe, Itter, Marche-en-Famenne en Jamioulx zijn vrijdagochtend opgedaagd aan de gevangenis Leuven Centraal om de cipiers daar te overtuigen het werk neer te leggen.

er

Zij willen aan de ochtendploeg van de gevangenis uitleggen waarom er al vier weken wordt gestaakt in de Waalse gevangenissen, en hun Vlaamse collega’s oproepen om mee te staken. Het is onduidelijk of dat effectief succes heeft.

Volgens de Waalse cipiers krijgen hun Vlaamse collega’s desinformatie van de vakbonden.

Hasselt

Gisteren trokken de Waalse cipiers naar de gevangenis van Hasselt. Ze probeerden de collega’s daar ook te overtuigen om het werk neer te leggen. Dat mislukte. De politie kwam tussenbeide en het gevangenispersoneel van Hasselt ging uiteindelijk gewoon terug aan het werk.

Voorstel

Er wordt al enkele weken gestaakt door Waalse en Brusselse cipiers. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zat meerdere keren samen met de bonden rond tafel. Uiteindelijk werd een ‘voorstel tot protocol’ bereikt. De Waalse cipiers willen hun Vlaamse collega’s overtuigen om dat voorstel af te keuren.

“Blijkbaar hebben die Franstaligen nu al beslist dat het voorstel waarover we moeten gaan stemmen, niet voldoet. Dat verbaast mij ten zeerste”, zegt Filip Dudal van ACV-Openbare Diensten. “Het past niet om bij andere gevangenissen aan stemmingmakerij te doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER