Roland Duchâtelet neemt Sint-Truiden weer over, partner wordt eerste vrouwelijke voorzitter in Jupiler Pro League

Tijdens een inderhaast samengeroepen persconferentie heeft Roland Duchâtelet met zijn partner Marieke Höfte vanochtend bekendgemaakt dat hij de aandelen van voorzitter Bart Lammens in de club STVV heeft overgenomen. Höfte wordt de nieuwe voorzitter van de Limburgse eersteklasser.

Jef Van Hoofstat

Duchâtelet: "Deze club ontbeert ambitie"

“Ik moet toegeven dat ik niet van plan was terug te keren naar het Belgisch voetbal, maar ik wist wel dat er buitenlandse belangstelling was om de club over te nemen. Dat vind ik echter niet evident omdat die buitenlanders een gebrek aan kennis van de Belgische competitie en een andere mentaliteit hebben. Dat heeft mij aangezet om terug te investeren in deze traditieclub met zeer veel trouwe fans”, verklaarde Duchâtelet, die tot 2011 STVV leidde om vervolgens Standard over te nemen. Vorige zomer trok hij deur bij de Rouches achter zich dicht.

“Al er iets is wat deze club ontbeert, is het ambitie. Dat verdienen de Truiense supporters. Mijn ambitie is dan ook om volgend seizoen zo goed mogelijk te eindigen. Maar het is niet mijn persoonlijke wens om de voorzittersstoel van Bart Lammens over te nemen. Mijn taak zal erin bestaan mee te denken met manager Philippe Borremans om de juiste spelers aan te trekken. Ik denk dat ik wel heb bijgeleerd door mijn overname van Standard en een aantal buitenlandse clubs. Daaardoor beschik ik nu ook over de nodige contacten.”

Interactie met netwerk

Duchâtelet is ook eigenaar van het Engelse Charlton Athletic, het Spaanse Alcorcon en het Duitse Carl Zeiss Jena. Bij het Hongaarse Ujpest FC is zijn zoon Roderick hoofdaandeelhouder. “Er zal meer interactie komen met clubs van mijn netwerk. Toch ben ik ervan overtuigd dat de jeugd de pijler van de club moet zijn. Die jeugd moet dan ook meer kansen krijgen. Ik bedoel daarmee dat ze langer dan één wedstrijd de kans moeten krijgen om zich te tonen.”

Over de overname bleef Duchâtelet zwijgzaam. “Wij hebben afgesproken om geen informatie te geven over de aandelen. Wat ik wel kwijt wil, is dat het stadion alleen al meer dan 70 miljoen heeft gekost en dat er geen enkele euro subsidie werd uitgekeerd. Daar ben ik best trots op.”

Höfte eerste vrouwelijke voorzittersdfsd

Omdat Duchâtelet zelf geen ambitie heeft om voorzitter te worden van STVV, is het logisch dat Marieke Höfte, diens vriendin, nu Bart Lammens opvolgt als voorzitter. "Marieke bezit nu al het stadion. Het is dan ook logisch om ook de club te laten functioneren met haar als voorzitter. Dat zal het functioneren binnen de club zeker vereenvoudigen. Meteen is zij dan ook de eerste vrouwelijke voorzitter in de Belgische competitie", aldus Duchâtelet.

"Ik ben organisatorisch goed onderlegd, daar zal ik dan ook mij bij de club mee bezig houden, maar voor het sportieve deel reken ik op manager Philippe Borremans", vulde Höfte aan.

Opgeluchte Lammens: "Zal deze club nooit de rug toekeren"

Ook een schijnbaar opgeluchte Bart Lammens gaf tekst en uitleg bij zijn afscheid van STVV. "Een profesionele club heeft een stabiele structuur nodig. En dat is zeer moeilijk om alleen te dragen. In mijn zoektocht naar investeerders was er voornamelijk buitenlandse interesse. Uiteraard vond ik het mijn plicht om Roland Duchâtelet steeds op de hoogte te houden. En zo kwamen er gesprekken op gang die hebben geleid tot de terugkoop van mijn aandelen door Roland. Hij is nu in het bezit van 99,9 procent van de aandelen. Ik vond het dan ook logisch dat mijn volgende stap was om de voorzittersstoel ter beschikking te stellen van de eigenaar van de club."

Op de vraag of hij een zinkend schip verlaat, antwoordt Lammens strijdvaardig. "Toen ik hier vier jaar geleden aankwam, was STVV een zinkend schip. Ik mag wel zeggen dat ik de zeilen heb kunnen aanspannen. En wat de zogenaamde kritiek van de supporters betreft, kan ik zeggen dat de steun van hen honderd maal groter was dan de kritiek. Ik zal dan ook deze club nooit de rug toekeren. Ik zal vanaf nu de beste supporter worden van STVV."

Lammens nam STVV in 2011 over van Duchâtelet, maar keek de laatste tijd omwille van de moeilijke financiële situatie van de club uit naar een overnemer. Bovendien zouden de aanhoudende bemoeienissen van Duchâtelet hem ook steeds meer zijn gaan ergeren. De overname verklaart ook waarom Duchâtelet onlangs aanschoof bij de selectieprocedure voor een nieuwe hoofdtrainer, in navolging van de Noord-Ier Chris O'Loughlin.

Nieuwe assistent-trainer

STVV maakte vrijdag ook bekend dat Patrick Van Kets assistent van hoofdcoach Ivan Leko wordt. Van Kets is een voormalig spits van de Truienaars en was de laatste vier jaar beloftentrainer bij Standard. Hij heeft een goede band met Leko met wie hij samen de Pro License cursus volgde en tekende een contract van onbepaalde duur.

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL