© Toon Royackers

“Trots op onze nieuwbouw, tot er water langs de muren liep”

Twee jaar ging het goed met het appartement dat Andy Albrecht en Nancy Vanderyt voor 190.000 euro hadden gekocht bij sociale bouwmaatschappij ‘Vooruitzicht’. “Tot er op een dag water langs de muur naar beneden liep.”

“Wij waren zo trots op onze investering”, vertellen Andy en Nancy. “Tot dus dat water onze woonkamer binnensijpelde. Dat leverde al snel een kanjer van een vochtplek op. We hebben meteen de verkoper en de bouwfirma verwittigd.”

“Veel reactie kwam er niet. Op een dag gutste het water ook in de kinderkamer langs de muren naar beneden. Sindsdien slapen onze kinderen met een industriële bouwdroger op de kamer. Het werd nog veel erger: plots liep het water langs een tweede muur binnen in de woonkamer, en ook op het toilet zagen we het water op een morgen via het plafond naar beneden komen. Dat is toch allemaal niet meer leefbaar?”

“Boven een deel van ons appartement ligt het terras van de bovenburen. Blijkbaar is dat zo lek als een zeef. Zij kunnen daar ook niets aan doen, maar wij hebben wel al een hele winter in een doornat appartement moeten leven. Gevolg: meer dan één keer stonden we bij de dokter met luchtweginfecties, ook voor onze kleine dochtertjes.”

Bijna opgelost

“We hebben het terras van de bovenbuur opengebroken en konden daar geen gebreken vaststellen”, zegt bouwbedrijf Vandekerkhof. “Aan de ramen zijn wel aanpassingen gebeurd, maar we vermoeden dat tijdens werkzaamheden in de badkamer van de bovenbuur een leiding is lekgeslagen en dat het water zich vervolgens een weg heeft gezocht. We gaan die leidingen daarom grondig controleren.”

Een lekdetectie door een gespecialiseerde firma toonde aan dat het probleem mogelijk toch aan de constructie van het terras te wijten is. Vandekerkhof heeft daar evenwel twijfels over. “Nergens anders hebben we daar problemen mee. En was de constructie het probleem, dan had er al veel langer een lek moeten zijn. Waarom het allemaal zo lang duurt? Sommige vochtproblemen zijn complex, zoals ook hier het geval is. We blijven dit probleem zeker opvolgen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer