Ringland in actie tegen uitvoeringsplan Oosterweel

Ringland dient een officieel bezwaarschrift in tegen het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) Oosterweel. Volgens het Ringlandteam maakt het GRUP een volledige overkapping van de ring de facto onmogelijk - zonder het weliswaar juridisch uit te sluiten - en is er onvoldoende maatschappelijk draagvlak voor aangetoond.

Ringland profileerde zich tot nu toe vooral als een beweging met een positieve boodschap, vĆ³Ć³r een volledige overkapping, maar zegt nu toch een bezwaarschrift te moeten indienen omdat het GRUP Oosterweel "het mobiliteits- en leefbaarheidsconcept van Ringland in de weg staat".

"In het GRUP wordt de overkapping enkel gedeeltelijk en als milderende maatregel meegenomen", luidt de redenering. "De uiteindelijke impact van het project naar leefbaarheid, mobiliteitswinst en stadsontwikkeling valt daardoor niet in te schatten."

De actiegroep verdedigt voort het bezwaarschrift door te stellen dat nooit is aangetoond dat het huidige, gewijzigde GRUP een groter maatschappelijk draagvlak heeft dan het in 2009 in een Antwerps referendum afgewezen OosterweeltracƩ.

Ringland vraagt nu om het besliste Vlaamse beleid rond de Oosterweelplannen tijdelijk los te laten en een gedetailleerd overkappingsonderzoek Ć©n het plan-MER (milieueffectenrapport) rond de geplande A102 en R11bis af te wachten, aangezien het Ringlandplan daarin als alternatief onderzocht wordt. "Zo niet ontstaat een situatie die het onmogelijk maakt om een objectieve en optimale beslissing te nemen", klinkt het.

De beweging doet tot slot een oproep aan gelijkgezinden om het bewuste bezwaarschrift zelf ook nog eens in te dienen, eventueel aangevuld met eigen opmerkingen of bezwaren. Daar zijn nog zeven dagen de tijd voor.

Meest gelezen