Direct naar artikelinhoud

Planten blijven tegenwoordig veel langer groen

Planten groeien in het najaar langer door, omdat er meer CO2 in de lucht zit. In combinatie met de hogere temperaturen zorgt dat ervoor dat veel planten nu al dagen tot weken langer per jaar groen blijven, schrijven Amerikaanse onderzoekers in Nature.

De onderzoekers voegden vijf jaar lang aan afgebakende stukken weide kunstmatig een hoge concentratie CO2 toe.Beeld Redactie

Dat planten een steeds langere actieve periode hebben, wisten biologen al uit waarnemingen. Tot nu toe schreven wetenschappers dat toe aan de opwarming van de aarde: omdat de temperaturen na de winter eerder stijgen, beginnen planten eerder te groeien. Maar bij hogere temperaturen zijn ze ook eerder uitgebloeid. Het groeiseizoen verschuift dus wel, maar wordt niet langer.

Nu blijkt dat CO2 een grotere rol speelt dan gedacht, zo stellen Melissa Reyes en collega's van het Amerikaanse instituut voor landbouwonderzoek USDA-ARS. De onderzoekers voegden vijf jaar lang aan afgebakende stukken weide kunstmatig een hoge concentratie CO2 toe. Dat levert een beduidend langer groeiseizoen op, ontdekten ze. De planten waren gemiddeld veertien dagen langer actief dan bij alleen een verhoogde temperatuur.

Een plant die meer CO2 krijgt bespaart water, omdat hij de huidmondjes in zijn bladeren maar kort hoeft te openen. Daardoor verdampt er ook maar weinig vocht. De bodem blijft dan tot langer in het seizoen vochtig en de planten groeien langer door.

Grotere planten met meer bladeren
Juist de combinatie van CO2en opwarming is gunstig, legt plantenecoloog Hans de Kroon van de Radboud Universiteit uit. 'Door de warmte gaan planten eerder bloeien, maar drogen ze ook sneller uit. Meer CO2 dempt dat nadeel.' De langere groeiperiode zal volgens De Kroon zorgen voor grotere planten met meer bladeren.

De onderzoekers voegden in hun experiment, waarvoor ze zes plantensoorten volgden, meer CO2 toe dan er in werkelijkheid in de lucht zit. De CO2-concentratie in de lucht neemt wel toe: sinds het begin van de industriële revolutie is het met ruim een kwart gestegen.

De Kroon, zelf niet betrokken bij de experimenten, wijst er wel op dat het moeilijk is om precies te voorspellen wat er gaat gebeuren. 'De zes verschillende plantensoorten reageren allemaal anders. Een verschuiving van het seizoen kan ingewikkelde interacties opleveren tussen soorten', zegt hij. Voor dieren zoals bijen die afhankelijk zijn van bepaalde plantensoorten, zou dat bijvoorbeeld verkeerd kunnen uitpakken. 'De vraag is nu: komt het systeem er niet heel anders uit te zien?', aldus De Kroon.

De onderzoekers voegden vijf jaar lang aan afgebakende stukken weide kunstmatig een hoge concentratie CO2 toe. Dat leverde een beduidend langer groeiseizoen op