© ima

Range Roverbende krijgt tot dertig maanden celstraf

Het kopstuk van de zogenaamde Range Roverbende, Noureddine F. (24) uit Zundert, is in Turnhout bij verstek veroordeeld tot dertig maanden celstraf. De rechter beval zijn onmiddellijke aanhouding.

Ivo Meulemans

Tussen augustus 2013 en oktober 2014 schuimde een bende de provincies Antwerpen en Limburg af op zoek naar luxevoertuigen. Ze hadden het vooral gemunt op Range Rovers. De wagens werden telkens van de oprit gestolen, nadat een zijruit was ingeslagen. De originele sleutel werd niet gestolen.

“Met speciale apparatuur slaagden de dieven erin om de software te kopiëren op een blanco sleutel. Vervolgens gingen ze aan de haal met de auto’s”, zei substituut-procureur Catherine Dederen. “Op camerabeelden was te zien hoe telkens dezelfde voertuigen met Nederlandse nummerplaat in de buurt opdoken.”

Op 15 oktober 2014 kon een Mercedes worden onderschept aan een benzinestation in Brasschaat. Murat O. (26) uit het Nederlandse ’s-Gravenhage zat aan het stuur. De wagen behoorde toe aan Mohamed F. (25) uit Breda. In een verborgen ruimte onder het handschoenkastje troffen de verbalisanten een stoffen zakje aan met merksleutels, een lockpicktoestel en een elektronisch toestel met een aansluiting om voertuigen uit te lezen en te programmeren.

“Ik val uit de lucht”, beweerde Murat O. toen. “Wij komen net terug van een bezoek aan het Schipperskwartier in Antwerpen.”

Uiteindelijk werden slechts vijf feiten weerhouden: de diefstal van twee Range Rovers Evoque in Wuustwezel en Brecht op 5 september 2014 en 9 oktober 2014, en drie pogingen op 25 en 26 september 2014 in Lille, Hoogstraten en Essen.

Kopstuk Noureddine F. (24) uit Zundert kreeg de zwaarste straf: 30 maanden effectief en 3.000 euro boete. Zijn neef Mohamed F. kreeg 20 maanden cel en 600 euro boete. Hij is zijn Mercedes kwijt. Murat O. kreeg twaalf maanden. Dezelfde straf was er voor de Bosniër Anel B. (26) uit Gouda.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER