© Photo News

Memorial Van Damme wordt echte finale van prestigieuze Diamond League

“Zürich en Brussel zullen dit seizoen de echte finales van de Diamond League zijn”. Dat heeft Wilfried Meert, jarenlang de sterke man achter de AG Memorial Van Damme, woensdag tijdens een persconferentie in Brussel gezegd. Op dat persmoment werd ook bekendgemaakt datex-atleet Cédric Van Branteghem Meert zal opvolgen als meetingdirecteur van het event.

“Bij de voorgaande edities werden de winnaars van de Diamond League bepaald aan de hand van het aantal punten dat ze sprokkelden gedurende het hele seizoen”, verduidelijkte Meert, die donderdag zijn 74e verjaardag viert. “Sommige atleten hadden soms voor de laatste meeting al zo’n grote voorsprong dat ze gewoon moesten deelnemen om zeker te zijn van de zege. Dat zal veranderen. Voortaan zullen de twaalf eerste meetings tellen als kwalificaties voor twee finales, in het Zwitserse Zürich op 24 augustus en in Brussel op 1 september. Tijdens beide bijeenkomsten komen de tellers terug op nul en is het de winnaar van de finale die de trofee in de lucht mag hijsen.”

“Daarnaast stijgt het prijzengeld dit seizoen”, vervolgde Meert. “De winnaars van elke discipline zullen Brussel verlaten met een cheque van 50.000 dollar.”

De organisatoren willen dit jaar ook een Urban Memorial houden in vijf Belgische steden. “We zijn momenteel nog in onderhandeling om de steden te kiezen”, vertelde Cédric Van Branteghem, de kersverse meetingdirecteur van het event. “Wat vaststaat is dat op elke plaats een wedstrijd zal georganiseerd worden: sprint, hoogspringen, verspringen, discuswerpen en polsstokpringen.”

Brussel mag opnieuw het kogelstoten ontvangen. “Maar niet zoals vorig jaar op de Grote Markt”, aldus Van Branteghem. “Het Belgian Beer Weekend vindt er dan plaats. We zullen allicht uitwijken naar het Muntplein.”

De 41e Memorial vindt plaats op vrijdag september. Er zijn al 13.430 tickets verkocht voor het evenement in het Koning Boudewijnstadion.

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer