Vlaams Parlement meest vrouwelijke halfrond van Europa

Nergens in Europa zetelen meer vrouwen op de banken van het parlement dan in het Vlaams Parlement. Dat blijkt uit een rapport van de diensten van voorzitter Jan Peumans. Met 44,4 procent vrouwelijke volksvertegenwoordigers blijft het Vlaamse halfrond nipt de parlementen van Zweden (43,6 procent) en Finland (42,5 procent) voor.

Het Vlaams Parlement telt na de verkiezingen van 25 mei 55 vrouwelijke volksvertegenwoordigers op een totaal van 124. Dat is een pak meer dan de 21 (of 19,3 procent) na de eerste rechtstreekse verkiezing van het parlement in 1995.

Het rapport onderzocht de toepassing van de wettelijke genderregeling en de impact daarvan op de samenstelling van het parlement. De regeling, die onder meer zegt dat de eerste twee kandidaten op een kieslijst niet van hetzelfde geslacht mogen zijn, heeft tot doel het aantal vrouwelijke verkozenen te verhogen en heeft zijn effect niet gemist.

Zo is het aantal vrouwelijke lijsttrekkers gestegen van 16,1 procent in 2004 tot 40 procent in 2014. Dat kan mogelijk verklaard worden door het feit dat kandidaten maar op één lijst mogen staan en ook niet als titularis én als opvolger mogen opkomen. "Deze maatregelen leidden ertoe dat de politieke partijen hun stemmentrekkers, die nog steeds overwegend mannelijk zijn, niet langer op verschillende lijsten kunnen uitspelen", zo luidt het. Het aantal personen dat een lijst trekt, neemt op die manier toe, wat "een gunstige evolutie ten voordele van vrouwen" met zich meebrengt.

Het rapport brengt verder aan het licht dat het percentage vrouwen op verkiesbare plaatsen op de kieslijsten voor het Vlaams Parlement gestegen is van 35,9 procent in 2004 tot 40,7 procent in 2014.

De toekomst

Of deze evolutie zich in de toekomst zal doorzetten, is onduidelijk. Omdat in de jongste categorie (18 tot 30 jaar) van personen op een verkiesbare plaats een mannelijk overwicht bestaat, "lijken de genderquota in eerste instantie een gunstig effect te hebben voor de vrouwen die op het ogenblik van de invoering van de quota in 2004 hun intrede maakten de politiek". Deze generatie vrouwen heeft intussen haar plaats veroverd in het Vlaams Parlement.

Het parlement telt natuurlijk ook het meest aantal vrouwen van alle parlementen in België. In de Kamer is 39,3 procent vrouw, in het Waals Parlement 42,7 procent en in het Brussels Parlement 41,6 procent. Het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap is voor 28 procent uit vrouwen samengesteld.

Meest gelezen