De Wever: ''Staking al bij al goed meegevallen''

Volgens Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is de stakingsactie in zijn stad ''al bij al nog goed meegevallen''. Nadat ''er veel dreigementen waren geweest'' was zijn korps naar zijn zeggen wel goed voorbereid en ''hebben we veel inzet niet nodig gehad''. De Wever zegt verder blij te zijn dat ''de vakbonden heel erg hun best hebben gedaan om de mensen in toom te houden''.

Na rellen bij de demonstratie in Brussel van 6 november waren er volgens De Wever veel aanwijzingen dat er problemen konden ontstaan. ''We moesten ons voorbereiden op waarop we voorbereid moesten zijn.'' Cijfers over het totale aantal politiemensen dat is ingezet, wil De Wever niet geven.

De N-VA-voorzitter wil wel een snel einde aan de stakingsacties. ''Ik hoop dat we terug kunnen aanknopen bij een klimaat van normale sociale actie.''

"Het is al bij al meegevallen, al is het ironisch dat vandaag wij normaal een investering van 1 miljard dollar konden aankondigen in de Antwerpse haven. Die persconferentie is afgelast. Dat geeft me wel een wrang gevoel: we doen er alles aan om jobs te creëren, maar als men de economie plat legt, zaagt men gewoon de tak af waar we samen op zitten."

In het Antwerpse stadhuis heeft 22 procent van het personeel gestaakt. Over heel Antwerpen heeft De Wever nog geen cijfers. ''De balans van het privé-leven moet ik nog krijgen, maar ik heb wel de indruk dat de grote meerderheid van de mensen beseft dat de tering naar de nering gezet moet worden.''

Meest gelezen