Zeldzaam neanderthaler-gebruiksvoorwerp gevonden in Sint-Katelijne-Waver

Op het terrein van de gemeentelijke basisschool Dijkstein in Sint-Katelijne-Waver is onlangs een opmerkelijke prehistorische vondst gedaan. Dat meldt het gemeentebestuur. Het zou gaan om een silexsteen uit het paleolithicum die door neanderthalers tot gebruiksvoorwerp werd gemaakt. Onderzoekers van de KU Leuven schatten de ouderdom ervan op 35.000 à 45.000 jaar.
Archieffoto van een silexsteen

De vondst gebeurde door een vrijwilliger die aardappelen aan het rooien was in de educatieve tuin van de school. De man merkte plots een eigenaardige steen op, waarvan de randen met zorg scherper gemaakt waren. "Hij bezorgde de steen aan de schooldirecteur", zegt schepen van Cultuur Ronny Slootmans. "Die ging er op zijn beurt mee naar de gemeentelijke cultuurdienst en via de erfgoedraad namen we contact op met de KU Leuven."

De onderzoeksgroep archeologie van de KU Leuven onderzocht de steen uitvoerig en kwam tot de conclusie dat het om een zogenaamde Vachon-spits uit het midden-paleolithicum gaat. Het artefact zou neanderthaler-technologie zijn. "Vondsten van neanderthalers zijn uitermate zeldzaam in Vlaanderen en dus erg belangrijk", aldus Slootmans. "In onze regio is dit de allereerste vondst van de homo neanderthalensis."

Volgens de archeologen leende de plek aan de Maanhoevebeek zich goed voor een potentiële nederzetting van neanderthalers.

Meest gelezen