ACV: "Bereid tot overleg als overleg écht overleg is"

Ferre Wyckmans van de christelijke vakbond ACV is best bereid tot grondig sociaal overleg, maar dan moet het wel over de inhoud gaan, en niet over "de kleine kantjes eraf rijden". Hij zei dat in "Terzake" op Canvas.

Wyckmans betwist dat de regionale staking van vandaag en de acties die er nog zitten aan te komen politieke stakingen zijn. "Het gaat niet over een staking per se tegen deze regering, het gaat over een actie die ontwikkeld wordt tegen een regeringsbeleid. Mocht dit beleid door gelijk welk andere regering worden geserveerd, zou de reactie exact dezelfde zijn."

Vanuit CD&V-hoek worden ballonnetjes opgelaten om weer aan tafel te gaan zitten na 15 december, de dag van de nationale staking. "Wij zijn bereid tot overleg als dat overleg een overleg zou zijn", antwoordt Wyckmans. "Ik stel vast dat er geen bereidheid tot overleg is."

Hij verwijst naar een interview met premier Charles Michel (MR), waarin die zei te hopen dat de vakbonden aan tafel zouden komen zodat hij hen goed zou kunnen uitleggen wat er moet gebeuren en waarom. De vakbondsman waarschuwt: "Dat is geen overleg. Je kan niet doen alsof de vakbonden een samenraapsel van domme mensen die niet weten waarover het gaat. Onze mensen weten heel goed waarover het gaat."

"Als het een overleg is waar we mogen komen luisteren waarom deze of gene maatregel wordt genomen of als het een overleg is dat moet dienen om hier of daar kantjes af te vijlen die wat te bruusk zouden zijn, dan is dat geen overleg", zegt hij. "Het gaat in essentie over een fundamenteel onevenwicht in de lasten die worden opgelegd aan de werknemers en die niet worden opgelegd aan gelijk welke andere inkomensgroep in dit land."

Meest gelezen