De Croo wil hulp voor ebolalanden opvoeren

© BELGA

Open VLD-vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo heeft maandag de ambassadeurs ontvangen van de drie West-Afrikaanse landen die lijden onder het ebolavirus. De Croo bekijkt hoe hij de Belgische inspanningen de volgende weken en maanden kan opvoeren en wil ook onderzoeken hoe ons land kan helpen bij de wederopbouw van de gezondheidszorgsystemen ter plaatse, zo blijkt uit een persmededeling.

kidr

De Croo ontving maandag de ambassadeurs van Guinee, Liberia en Sierra Leone. Een belangrijk deel van het budget voor humanitaire noodhulp gaat dit jaar naar de strijd tegen de ebola-epidemie in die drie landen. De minister bekijkt momenteel hoe hij die inspanningen in de volgende weken en maanden kan opvoeren.

'De eerste prioriteit is het bestrijden van de ebola-crisis en het terugdringen van de nieuwe besmettingen (...). Tegelijk moeten we ook vandaag al nadenken hoe we de getroffen landen bijstaan na de crisis', meent De Croo. Een versterking van de gezondheidszorg in de betrokken landen is volgens hem immers de enige manier om nieuwe drama’s te vermijden en gezondheidscrisissen onder controle te houden.

De Croo praatte met de ambassadeurs ook over de vluchten van Brussels Airlines naar Conakry, Monrovia en Freetown. Die vormen een belangrijke ‘levenslijn’ voor de drie landen en zorgen ervoor dat Guinee, Liberia en Sierra Leone niet van de rest van de wereld worden afgesloten. 'Het stopzetten van de vluchten zou de hulpverlening aanzienlijk schaden aangezien via de luchtverbinding elke week tonnen hulpgoederen en honderden gezondheidswerkers vanuit Europa naar West-Afrika worden gevlogen', besluit de mededeling.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen