Vierdaags Sfinks Mixed-festival van start gegaan

In de Antwerpse gemeente Boechout gaat het Sfinks Mixed van start. Het vierdaagse familiefestival is voor de tweede keer volledig gratis toegankelijk. Ook dit jaar moet het festival het stellen zonder Vlaamse cultuursubsidies. Sfinks Mixed is aan zijn 39e editie toe. Op de affiche staan artiesten uit alle hoeken van de wereld.

Vorige week besliste ontslagnemend Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) dat Sfinks Mixed voor het tweede jaar op rij geen subsidies krijgt. In een advies aan de minister klonk het volgens de organisatie dat het voor iedereen gratis maken van het festival een "gemakkelijkheidsoplossing" is en dat "de organisatie probleemloos uit de kosten kan raken door het festival voor iedereen betalend te maken".

De organisatie vindt de beslissing onbegrijpelijk: "We kiezen resoluut voor een gastvrij festival voor iedereen en dit zonder financiƫle drempel. De eerste gratis editie vorig jaar zorgde maar liefst voor een verdubbeling van het bezoekersaantal. Dat zijn meer dan 70.000 mensen die we graag opnieuw een gratis festivalervaring willen schenken." Dat wordt echter niet als gemakkelijkheidsoplossing aangevoeld: "De economische crisis houdt aan. Tien procent van de Vlamingen leeft in armoede, en cultuur zou enkel voor hen die betalen voorbehouden zijn?", stelt de organisatie in een persbericht.

Over vier podia verspreid staan in de komende dagen Belgische en internationale artiesten zoals The Gladiators feat. Droop Lion, Tinariwen, Leki, Flip Kowlier en Discobar Galaxie op het podium. Er is ook aandacht voor randanimatie en de allerjongste bezoekers.

Meest gelezen