220.000 dagtoeristen trekken naar de kust, maar file lost stilaan op

Een zonovergoten feestdag met temperaturen die richting 25 graden gaan: natuurlijk trekken de Belgen dan massaal naar de kust. En ook vandaag levert dat al vroeg ’s ochtends files op. “Neem genoeg drinkwater mee in je wagen”, raadt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum aan.

Guy Stevens

Geen betere omstandigheden om van de zon te genieten dan op het strand met een ijsje en/of een cocktail. De kust kent een topdag met dit mooie weer. Westtoer berekent dat er ongeveer 200.000 tot 220.000 dagtoeristen aan de kust zitten. Daarmee worden de prognoses om een half miljoen toeristen naar de kust te lokken over het hele weekend al opwaarts bijgesteld.

Op de E40 Brussel-Oostende verlies je donderdag omstreeks 13.30 uur nog slechts een half uur door de uittocht voor het hemelvaartweekend. De grootste drukte lijkt voorbij en ook de file door het ongeval in Loppem lost stilaan op, stelt het Vlaams Verkeerscentrum.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De kust had zich voorbereid op grote drukte. Zo legt de NMBS zeven extra treinen in richting kust tijdens het verlengd weekend.

Nog problemen

Intussen houden de problemen rond Antwerpen echter wel aan. De betonherstellingswerken aan de Antwerpse ring richting Nederland zijn afgerond, maar een ongeval met drie personenwagens in Borgerhout zorgt daar opnieuw voor lange wachttijden vanaf de Kennedytunnel.

Ook richting Gent en dus de kust is het donderdagnamiddag nog aanschuiven geblazen over een groot deel van de Antwerpse ring. “Het is al de hele tijd het ene probleem na het andere”, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. “Op het viaduct van Merksem staat bijvoorbeeld een defecte vrachtwagen op de pechstrook, maar men heeft daar ook de rechterrijstrook moeten afsluiten.”

Ook wie vanuit Hasselt naar Gent wilt, zal de gevolgen van die werken voelen. “Zij doen er beter aan om via Brussel te rijden.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Brusselse Binnenring blijft eveneens niet gespaard van vertragingen. “Het verkeer kan Brussel vandaag niet inrijden via de Reyerstunnels door de NAVO-top en de komst van Donald Trump. Omdat die tunnels afgesloten zijn, moet iedereen richting Vierarmentunnel. Daar staat dan ook wat file.”

De files werden nog groter door een brandend voertuig in Diegem. Zowel op de binnen- als buitenring werden drie rijstroken afgesloten door het incident. Kort voor 12 uur is de weg weer vrijgegeven op de buitenring. Op de binnenring zijn nog steeds drie rijstroken afgesloten.

Water meenemen

Het is nog moeilijk te voorspellen wanneer de drukte richting kust voorbij zal zijn. “Maar wie nu nog wil vertrekken, raad ik aan om het vertrek uit te stellen tot de namiddag.”

Bruyninckx heeft nog een belangrijk advies voor bestuurders. “Als je kans hebt om in een file terecht te komen, doe je er goed aan om genoeg drinkwater mee te nemen in de wagen en de verkeersinformatie goed op te volgen.”

Waar er files staan en hoe lang die zijn, kun je checken op de website van het Verkeerscentrum.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen