Sherpa's overwegen acties na dodelijke lawine

De Sherpa's in de Himalaya overwegen te stoppen met het gidsen van bergbeklimmers in de Mount Everest. De existentiële crisis komt er na een dodelijke lawine vorige week waarbij 13 Sherpa's om het leven kwamen, drie anderen zijn nog vermist.

De Sherpa's zijn een van oorsprong Tibetaans volk dat vooral bekend is voor hun verdiensten voor het alpinisme als bagagedragers en berggidsen. Afgelopen vrijdag echter sloeg het noodlot toe op de Mount Everest toen een brok ijs los sloeg van de berg. In de daaropvolgende lawine lieten 13 Sherpa’s het leven. Nog 3 anderen worden vermist en gevreesd wordt dat ook zij de lawine niet hebben overleefd.

In de Nepalese hoofdstad Kathmandu kwamen honderden mensen op straat om de al geborgen lichamen van de omgekomen Sherpa's te groeten. Daarna zijn de lichamen gecremeerd onder het voortdurende rituele boeddhistische gezang. "Dit is een groot verlies voor onze familie, het alpinisme en ons land", laat een van de familieleden weten.

Alle slachtoffers behoorden tot de etnische Sherpa-gemeenschap. Het steekt de gemeenschap vooral dat de Nepalese regering geen grote zoekactie op touw heeft gezet om hun naasten te redden. Terwijl diezelfde regering volgens hen veel geld verdient aan de vergunningen die bergbeklimmers moeten kopen om te mogen klimmen in de Himalaya. De Nepalese overheid ontkent dat ze niet voldoende gedaan heeft om de Sherpa's te zoeken.

De Sherpa's overwegen een boycot tot tegemoetgekomen wordt aan hun eisen. Zo willen ze een groter deel van de inkomsten die Nepal haalt uit het bergbeklimmen. Zonder ervaren berggidsen is het zo goed als onmogelijk voor expedities om verder te klimmen. Toch meldt het Nepalese ministerie van Toerisme dat ze nog geen afzeggingen van klimexpedities hebben ontvangen.

Sean White / Design Pics Inc.

Meest gelezen