Zeldzame boommarter gespot

In de Schellandpolder in Hingene (Bornem) werden twee bijzondere dieren gespot. In het bos hebben zich minstens twee boommarters – een vrouwtje en een mannetje – genesteld.

wabo

Dat is zeer opmerkelijk, want deze zeldzame roofdieren werden nog nooit eerder gezien in Klein-Brabant. Het was Joost ­Reyniers van Natuurpunt Klein-Brabant die de diertjes voor het eerst opmerkte. “Toen ik de beelden van een wildcamera nakeek, wist ik niet wat ik zag. Een marter springt op een boomstam, kijkt even rond en belandt met een sierlijke kattensprong aan de andere kant van de stam. In de korte tijd dat het fragment duurt, keek de marter even recht in de camera. Eerst dacht ik nog dat het misschien om een steenmarter ging, maar toen ik de video nog eens aandachtig bekeek, wist ik het zeker: dit is de eerste boommarter in onze streek.”

Reyniers ging met de beelden langs bij Koen Van Den Berge, marterspecialist bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. Die kon het vermoeden van Joost alleen maar bevestigen. Om absolute zekerheid te hebben, bedachten de medewerkers van Natuurpunt een ingenieus systeem om de boommarters nog beter in beeld te krijgen. “We spanden een draad waaraan we een paar gedroogde pruimen regen. Om aan de pruimen te kunnen, moest het diertje op zijn achterste poten gaan staan, zodat de typische gele vlek op hun keel goed zichtbaar was”, legt Reyniers uit. “Op die manier zagen we dat er ook een tweede boommarter was.”

Het verschil met de steenmarter is niet zo groot. Boommarters hebben een gele vlek op hun keel, een egale vacht en een spitse snuit, terwijl steenmarters een bleke vlek op hun keel hebben, een lichte kop, licht lichaam en donkere poten en een ronde snuit. “We weten ondertussen zeker dat ze de Schelde hebben over gestoken, vanuit een populatie in Sinaai. Daar worden de dieren al langer gevolgd door Natuurpunt”, zegt Joost Reyniers.

In tegenstelling tot steenmarters komen boommarters niet in bewoonde gebieden. Ze bijten dus ook geen bekabeling van wagens door.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER