Julia White, verantwoordelijke voor Office, demonstreert Word op de iPad.

Microsoft heeft eindelijk de sluier gelicht van Office voor iPad. Kersvers Microsoft CEO Satya Nadella heeft het mobiele kantoorpakket onthuld tijdens een persevenement in San Francisco.

Volgens Nadella evolueren we naar een realiteit waar de interactie tussen de cloud en mobiele toestellen centraal staat. "Ons doel is om applicaties en diensten te voorzien die elke gebruiker in staat stellen om op eender welk toestel naar keuze werk gedaan te krijgen. Dat is onze voornaamste taak: het mensen mogelijk maken om productief te zijn," aldus de CEO.7 In zo'n strategie kon een versie van Office voor de iPad niet uitblijven.

Het mobiele kantoorpakket is vanaf 27 maart beschikbaar via de Apple App Store en geeft toegang tot Word, Excel en PowerPoint op je iPad. De apps zijn gratis beschikbaar, maar dan kan je alleen documenten openen en lezen. Wil je documenten ook mobiel kunnen bewerken, dan moet je over een Office 365-abonnement beschikken. Heb je reeds zo'n abonnement, dan kan je onmiddellijk zonder meerkost de apps op je iPad gebruiken.

Het uiterlijk van de apps voelt meteen herkenbaar aan, maar werd aangepast aan de look and feel van iOS 7. Bovenaan is een ribbon voorzien die toegang biedt tot de belangrijkste functies en opmaakmogelijkheden. De versie voor de iPad beschikt over veel meer functionaliteiten dan Office voor de iPhone en belooft een volledige compatibiliteit met documenten die werden opgemaakt in de desktopversie. Toch is Office voor de iPad niet zomaar een port van de desktopversie. De apps werden van de grond af opgebouwd om een eenvoudige en aanraakvriendelijke gebruikservaring te kunnen bieden op de iPad – voor Excel werd er bijvoorbeeld een apart numeriek toetsenbord geïmplementeerd.

Net als bij het recent vernieuwde Office Online kan je ook via Office op de iPad simultaan met andere gebruikers aan hetzelfde document werken. Alle bewerkingen die je uitvoert synchroniseren tussen gebruikers, maar ook tussen je toestellen, via Microsofts cloud OneDrive.

Naast de lancering van Office voor de iPad, heeft Microsoft ook een nieuwe BYOD-oplossing met de naam Enterprise Mobility Suite getoond. Dat is een softwarepakket voor bedrijven die een heel arsenaal aan verschillende toestellen – zowel Android, iOS als Windows – van hun werknemers moeten beheren. Geregistreerde toestellen kunnen via de Enterprise Mobility Suite toegang krijgen tot bedrijfsgegevens en -applicaties. De Enterprise Mobility Suite is gebaseerd op bestaande software van Microsoft, zoals Azure, en maakt het onder meer mogelijk om met één gebruikersnaam en wachtwoord in te loggen op verschillende apps en diensten die binnen het bedrijf worden gebruikt. "Het is een architectuur voor IT-professionals om het beheer van identiteiten, toestellen en gegevens samen te brengen in één pakket dat op alle apparaten werkt," besluit Nadella. Meer details volgen volgende week tijdens Microsofts ontwikkelaarsconferentie Build.