MR wil in zee gaan met N-VA, CD&V en Open VLD

De Franstalige liberalen hebben de deur geopend voor federale onderhandelingen met de N-VA, CD&V en Open VLD. Na hun regeerakkoord op Vlaams niveau bieden die drie partijen zich nu ook federaal aan. Straks gaat informateur Charles Michel (MR) bij de koning verslag uitbrengen.

Het lijkt plots snel te gaan. Vanmiddag heeft de partijraad van de Franstalige liberalen (MR) unaniem aanvaard om gesprekken voor een federale regering op te starten met de N-VA, CD&V en de zusterpartij Open VLD.

Die drie partijen bieden zich nu ook federaal aan nadat ze eerder en onverwacht een akkoord over een nieuwe Vlaamse regering hadden gesloten. Blijkbaar kan de doorbraak op Vlaams niveau nu ook de dingen op federaal vlak in beweging brengen.

De deur staat dan open voor een kamikaze- (of Zweedse of centrumrechtse) ) coalitie met MR, N-VA, CD&V en Open VLD. Voor het eerst sinds 1988 lang zouden de socialisten dan niet meer in de federale regering zitten. De laatste regering-Leterme was er één zonder de SP.A, maar wel met de PS.

Kris Peeters als formateur?

Zo ver is het echter nog niet. Straks gaat informateur Charles Michel (MR) zijn eindverslag voorstellen bij koning Filip. Michel kan de koning nu een formule van regering voorstellen.

Wellicht zal koning Filip dan een formateur benoemen die een federale regering moet samenstellen. Er wordt dan gedacht aan Kris Peeters (CD&V), nu ontslagnemend Vlaams minister-president.

In elk geval zou Peeters dat een compromisfiguur zijn in die kamikazecoalitie die weliswaar 85 van de 150 zetels heeft, maar waarvan er maar 20 naar de Franstaligen gaan.

"Kris Peeters als premier zou symbolisch goed zijn", stelt Marc Van de Looverbosch in "De ochtend" op Radio 1. Op die manier moet CD&V niet vrezen "geplet" te zullen worden tussen enerzijds de N-VA en anderzijds de liberale familie, en kan ook de MR in Franstalig België de formule verkopen als zijnde geen "N-VA-regering".

Meest gelezen