Rutte: "Eerste slachtoffers morgen terug in Nederland"

De eerste stoffelijke overschotten van Nederlandse slachtoffers van de MH-17-ramp worden morgen naar Nederland overgevlogen. Dat heeft de Nederlandse premier Mark Rutte gezegd. Vanmorgen is de koeltrein met de lichamen aangekomen in Charkov. Daar zullen Nederlandse forensische experts de lichamen registeren en in kisten plaatsen.

Volgens Rutte zullen de stoffelijke overschotten van de Nederlandse slachtoffers gefaseerd naar Nederland worden overgebracht. Hij stelt dat de operatie hierdoor vlotter zal verlopen.

Het Nederlandse ministerie van Defensie laat weten dat de komende dagen een luchtbrug tussen Charkov en Eindhoven wordt opgezet. Naast Nederlandse C-130 Herculestoestellen zal ook een Australisch C-17 transportvliegtuig die luchtbrug ondersteunen.

Eenmaal terug in Nederland worden de lichamen overgebracht naar een kazerne in Hilversum. Zodra elk slachtoffer is geĆÆdentificeerd, worden de nabestaanden als eersten ingelicht. De identificatie kan snel verlopen, maar in sommige gevallen kan de procedure weken of zelfs maanden duren.

Van Torez naar Charkov

De koeltrein met de lichamen is gisteravond vertrokken uit Torez, dat op zo'n 15 kilometer van de plaats van de ramp ligt.Ā Afgelopen nacht is hij aangekomen in Donetsk, dat in handen is van de pro-Russische separatisten. Daarna ging het richting Charkov, dat onder controle staat van de OekraĆÆense regering en op een kleine 300 kilometer ten noordwesten van Donetsk ligt. Daar is de trein intussen aangekomen.

In Charkov staat een team van forensische experts uit Nederland klaar dat zich zal ontfermen over de stoffelijke overschotten. In de koelwagens liggen de lichamen van naar schatting 200 slachtoffers. Pas bij het uitladen zal helemaal duidelijk worden om hoeveel stoffelijke overschotten het precies gaat.

Bij de ramp van vorige donderdag zijn 193 Nederlanders omgekomen. Alle geborgen lichamen werden de afgelopen dagen in koelwagons geladen. Nederlandse experts hebben nu de leiding over het onderzoek ter plaatse. Zij gaan in eerste instantie op zoek naar achtergebleven lichamen en naar persoonlijke voorwerpen.

Rutte belt met Poetin

Premier Rutte heeft vandaag overigens met de Russische president Vladimir Poetin telefonisch contact gehad over de ramp. De twee bespraken het internationale onderzoek naar de oorzaak van de crash, maakte het Kremlin bekend.

Onderwerp van gesprek was onder meer de "directe en volledige toegang van experts tot de rampplek", aldus Moskou. Onderzoekers van de Internationale Organisatie voor de Civiele Luchtvaart (ICAO) moeten de plek kunnen bezoeken. "In dit licht is er opnieuw aangedrongen op een onmiddellijk en onvoorwaardelijk staakt-het-vuren in het conflictgebied."

Meest gelezen