Hoe je als volwassene bent, wordt bepaald door je ouders

© Shutterstock

Welke opvoeding je als kind krijgt van je ouders heeft niet alleen invloed op je eerste levensjaren, maar ook op hoe je later als volwassene in het leven staat. Dat blijkt uit een nieuwe studie gepubliceerd in de academische krant ‘Child Development’.

kvd

Onderzoekers verzamelden 243 kinderen uit families met lage inkomens in de Amerikaanse staat Minnesota en observeerden hen totdat ze 32 jaar werden. Ze bestudeerden eerst hoe hun moeders omgingen met hun kinderen gedurende de eerste drie levensjaren en toen de kinderen ouder waren, vroegen ze hun leerkrachten naar hun sociale vaardigheden en academische competenties. Eens de kinderen twintig à dertig jaar waren, vroegen ze hen zelf naar hun opvoeding en relaties.

Daaruit bleek dat kinderen die een goede communicatie en positieve interacties hadden met hun moeder en die een geborgen gevoel ervoeren tijdens hun eerste drie levensjaren, succesvollere relaties en betere academische prestaties hadden dan zij die deze band niet hadden met hun moeder. Het effect van dit soort ouderschap was zelfs zichtbaar na dertigjarige leeftijd.

Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat goede zorgen grote invloed kunnen hebben op de sociale ontwikkeling van het kind wanneer het jong is, maar deze studie toont aan dat deze manier van ouderschap ook het volwassen leven bepaalt, ongeacht economische factoren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer