© BELGA

Wout Van Aert zegeviert bij beloften in Namen

De zegereeks van Wout Van Aert houdt maar niet op. Na Essen zaterdag, waar hij bij de elite mocht juichen, toonde hij zich ook zondag bij de beloften de sterkste in de vierde wereldbekermanche op en rond de Citadel van Namen. Hij klopte de Nederlander Mathieu van der Poel en Laurens Sweeck.

Van Aert en Van der Poel, beiden nog eens aan de start bij de beloften, maakten er een spannend duel van op het lastige parcours in Namen. De Nederlander leek de sterkste in het veld en nam afstand van onze landgenoot, maar door een valpartij verspeelde hij zijn kansen op de zege. ‘Dat is jammer’, aldus Van der Poel. ‘Er was wellicht meer strijd geweest indien ik niet ten val was gekomen. Nu goed: Wout koerst echt wel sterk momenteel, ik moet gewoon hard blijven werken’, aldus de Nederlander die woensdag de veldrit van Sint-Niklaas won (waar Van Aert niet van de partij was).

Van Aert kan terugblikken op een succesvol weekend. Zaterdag kwam hij dankzij zijn ruime zege in Essen aan de leiding in de bpost bank trofee bij de elite, zondag nam hij in de wereldbekerstand voor beloften ook de leiding over van Michael Vanthourenhout, die op de vierde plaats eindigde aan de Citadel.

‘Nochtans was het niet evident om hier vandaag te winnen’, aldus Van Aert. ‘Ik denk zelfs dat Mathieu op een bepaald moment sterker was, want hij reed van me weg. Door zijn valpartij kon ik evenwel terugkomen. Het is fijn om nu ook de leidersplaats te pakken in de Wereldbeker.’

De uitslag bij de beloften was trouwens identiek aan die van 2013. Met Laurens Sweeck op de derde plaats, die ook bij de elite goed uit de voeten kan, werd nog maar eens bewezen dat er op een bijzonder hoog niveau gereden wordt bij de beloften in het veld.

Johan Jacobs wint bij junioren in Namen

De Zwitser Johan Jacobs heeft zondag de vierde manche van de Wereldbeker in Namen op zijn naam geschreven. Hij soleerde naar de zege en klopte onze landgenoot en wereldbekerleider Eli Iserbyt. De Deen Simon Andreassen vervolledigde het podium.

Jappe Jaspers en Max Gulickx namen de beste start aan de Citadel van Namen, maar ook veelwinnaar Iserbyt was mee vooraan. Het trio nam het voortouw in de eerste ronde, maar zag dat Jacobs ook nog de aansluiting maakte.

Vrij snel werd duidelijk dat het duo Jacobs-Iserbyt het sterkste van het pak was. In tegenstelling tot het koersverloop van de voorbije weken was het niet Iserbyt die imponeerde, maar zette Jacobs onze landgenoot onder druk. Met nog twee ronden te gaan, nam de Zwitser alleen de leiding en stond hij die, ondanks weerwerk van Iserbyt, niet meer af.

Voor Jacobs was het de eerste keer dit seizoen dat hij Belgisch en Europees kampioen Iserbyt kon kloppen. “Ik ben blij dat ik eens geen pech ken en een echt duel met Eli kon aangaan”, aldus de Zwitser. “Ik reed een strak tempo en voor ik het besefte had ik een klein gaatje. Hier ben ik enorm blij mee.”

“Ik heb te veel foutjes gemaakt”, verklaarde Iserbyt, “Maar ontgoocheld ben ik niet. Ik wist dat het moeilijk zou worden, want dit parcours ligt me niet echt. Vorig jaar was ik hier ook niet goed. De voorbije weken heb ik omwille van examens weinig getraind. Dat ik hier toch nog tweede word, is dus een opsteker.”

Katerina Nash klopt Marianne Vos in Namen

Katerina Nash © BELGA

Katerina Nash heeft zondag op en rond de Citadel van Namen de vierde manche van de Wereldbeker veldrijden voor vrouwen aan haar palmares toegevoegd. De Tsjechische haalde het met ruim een halve minuut voorsprong op de Nederlandse Marianne Vos. De Amerikaanse Katie Compton vervolledigde het podium. Ellen Van Loy werd knap vierde en eerste Belgische. Sanne Cant moest vrede nemen met de zesde plaats.

De wereldbekerwedstrijd in Namen kon pronken met een mooi deelnemersveld bij de vrouwen. Niet alleen was er de rentree van zevenvoudig wereldkampioene Marianne Vos, ook de Tsjechische Nash, de Franse Pauline Ferrand-Prévot, de Amerikaanse Compton (winnares van vorig jaar) en kersvers leidster in de wereldbekerstand Cant waren van de partij.

Vos, terug van een stage in de VS, treuzelde niet bij de start en telde na één ronde al 20 seconden voorsprong. Even leken we af te stevenen op een langgerekte solo van Vos, maar de Nederlandse kwam zichzelf tegen op het ploeter- en klauterparcours en moest gas terugnemen.

In de derde ronde werd Vos bijgehaald door Nash. Lang bleven ze niet samen en de Tsjechische ontdeed zich van de Nederlandse. Ze hield stand en haalde het met ruime voorsprong op Vos. Compton strandde op de derde stek op ruim een minuut. Van Loy, die net als Cant ook zaterdag in Essen reed, finishte knap op de vierde plaats. Cant, die lange tijd rond de achtste stek fietste, kwam nog sterk terug op het eind en finishte als zesde.

Cant blijft nipt aan de leiding in de wereldbekerstand. Ze telt 178 punten, 1 meer dan Compton. Van Loy is derde met 146 punten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Veldrijden