Interpol vraagt onmiddellijke arrestatie van Russische oligarch

Interpol vraagt de onmiddellijke arrestatie van de Russische oligarch Sergej Poegatsjev. Dat maakt de internationale politie-organisatie op haar website gemeld. Poegatsjev, een voormalige vertrouweling van het Kremlin maar intussen in ongenade gevallen, is eigenaar van diverse activa in het buitenland waaronder de Franse luxekruidenierszaak Hédiard.

De Russische justitie beschuldigt de 51-jarige Poegatsjev van verduistering en oplichting op grote schaal, waarvoor hij tot tien jaar gevangenis kan krijgen. Interpol heeft op vraag van het gerecht in Moskou al de internationale tegoeden van de miljardair bevroren. Poegatsjev leeft in ballingschap in Londen.

De oligarch wordt gezocht in het kader van het onderzoek naar het faillissement in 2010 van de Mejprombank. Poegatsjev zou verdachte transacties hebben verricht. Lange tijd werd hij beschouwd als ’de bankier van het Kremlin’. Hij pompte meer dan 100 miljoen euro in de Franse luxekruidenierszaak Hédiard, waarover hij in 2007 de controle verwierf. De zakenman nam bij onze zuiderburen in 2009 ook de krant France Soir over, die drie jaar later uit de kiosken verdween ondanks een investering van 100 miljoen euro.

Poegatsjev probeert al jaren de bevriezing van zijn internationale tegoeden ongedaan te maken. Hij spreekt over een ‘raid’ van de Russische staat tegen hem.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen