21 gevangenen stappen uit het leven in Venezuela

In Venezuela, in Zuid-Amerika, zijn minstens 21 gevangenen overleden. Ze stapten uit het leven door een overdosis medicijnen te nemen. Dat melden de plaatselijke politie en een NGO. De omstandigheden in de Venezolaanse gevangenissen zijn bij de slechtste in de wereld.

De Venezolaanse overheid had gisteren al de overlijdens bevestigd, maar hield het toen nog op 13 slachtoffers. Die verbleven in de gevangenis van Uribana, in het zuidwesten van het land in de staat Lara.

De gevangenen waren een hongerstaking begonnen uit protest tegen hun "onmenselijke behandeling en na herhaaldelijke schendingen van de mensenrechten door de cipiers". 17 van hen overleden in de gevangenis, 4 anderen in het ziekenhuis. Zij waren enkele dagen met hun hongerstaking begonnen.

Volgens een Venezolaanse NGO die zich inlaat met de situatie in de gevangenissen daar, zijn de gevangenen in opstand gekomen. Ze hebben zich een weg geforceerd naar de verpleegafdeling gebracht, waar ze zichzelf vergiftigden door een overdosis medicijnen in te nemen. Het gaat onder meer om antibiotica, middelen tegen epilepsie en hypertensie, en alcohol.

Overbevolking, slechte hygiëne en geweld

De situatie in de Venezolaanse gevangenissen is bijzonder slecht. De overbevolkingsgraad staat er op bijna 190 procent - er zitten dus bijna 3 gevangenen waar er plaats is voor 1 - de hygiëne laat te wensen over en er is veel geweld.

In het eerste semester van dit jaar, kwamen er al 150 gevangenen om door de slechte omstandigheden. In de gevangenissen zouden maar 19.000 plaatsen zijn, maar er verblijven ruim 55.000 mensen. De overgrote meerderheid van hen wacht nog op zijn proces. (foto's: volksprotesten na de overlijdens)

Meest gelezen