Direct naar artikelinhoud

Boete voor verkoop selfiestick in Zuid-Korea: 20 duizend euro

De Zuid-Koreaanse regering heeft de selfiestick verboden. Het gaat om selfiesticks die met bluetooth werken, en volgens de overheid 'gevaarlijke straling' kunnen afgeven. Verkopers van de nu illegale stick riskeren een boete van ruim 20 duizend euro en in sommige gevallen zelfs een gevangenisstraf tot drie jaar.

Verkopers van de nu illegale stick riskeren een boete van ruim 20 duizend euro.Beeld afp

De Zuid-Koreaanse overheid zegt bezorgd te zijn om de gezondheidseffecten van de bluetoothstraling van de immens populaire selfiestick. Ook zou de straling andere elektrische apparaten kunnen verstoren.

Volgens de Koreaanse Draadloze Telegrafiewet moeten alle producten die elektromagnetische straling zenden onderworpen worden aan uitgebreide tests voor ze in de verkoop mogen. De bluetooth selfiesticks zijn nog niet gecertificeerd door de overheid.

Online gedrag

De overheid heeft de hulp van de Koreanen ingeschakeld om deze 'schadelijke'  producten uit te roeien, door verkopers aan te geven. De vraag is echter of deze oproep gehoor krijgt: de Koreanen zijn not amused over de nieuwe maatregel. Zij vinden dat de overheid zich teveel mengt in hun online gedrag.

Deze angst is niet volledig ongegrond, aangezien de Zuid-Koreaanse overheid in september al aankondigde een 'cyber onderzoeksteam' in te zetten. Dit zorgt voor angst onder gebruikers van het populaire KakaoTalk, die vrezen dat de overheid met hun berichten meeleest. Om die reden stappen gebruikers de laatste tijd  massaal over naar internationale messagingdiensten, die minder toegankelijk zijn voor de Koreaanse overheid.

Een stelletje neemt een foto met een selfiestick in Seoul.Beeld afp