Spoorvakbonden: "Niet de brief die we verwacht hadden"

De spoorvakbonden zijn niet te spreken over de brief die spoorbaas Jo Cornu heeft gestuurd. Daarin maakte hij zijn vrees voor de privatisering van de NMBS duidelijk. "Het is niet de brief die wij verwacht hadden. Er zal heel wat spanning ontstaan op het terrein", zegt de socialistische vakbond ACOD.

Jean Pierre Goossens en zijn achterban van de ACOD zijn allerminst gerustgesteld door het schrijven van Cornu. Integendeel: "Ik heb al heel wat reacties gekregen van de regionale verantwoordelijken, en die voorspellen dat hierdoor heel wat spanning zal ontstaan op het terrein."

De vakbondsman is er als de dood voor dat het spoor geprivatiseerd zou worden. "Ik denk dat openbaar vervoer in de toekomst zo belangrijk wordt dat we het niet uit handen moeten geven." Bovendien zou een privatisering volgens Goossens betekenen dat de tarieven nog duurder worden. "Het is boven alles toch de bedoeling dat er steeds minder auto's op de weg zijn", zei hij in "De ochtend".

Het VSOA reageert nog sterker dan de ACOD. Zij beweren dat ze de brief niet rechtstreeks hebben gekregen, en zullen daarvoor dan ook protest aantekenen bij de bevoegde minister van Overheidsbedrijven Jacqueline Galant (MR).

"De woorden van Cornu zijn niet goed om de rust terug te brengen. Cornu blijft bij zijn standpunt en spreekt zelfs over de afschaffing van het speciaal statuut van het NMBS-personeel", zegt Jacques Joie van het VSOA.

Meest gelezen