Twee politieagenten koelbloedig doodgeschoten in New York

In New York zijn zaterdagnamiddag plaatselijke tijd twee politieagenten in hun dienstwagen doodgeschoten, zo meldt de politie. Ook de aanvaller, de 28-jarige Ismaaiyl Brinsley, kwam om het leven. Volgens diverse media zou hij na de schietpartij een metrostation zijn ingevlucht en heeft hij er zelfmoord gepleegd.

redactie

De feiten deden zich voor om 14.50 uur plaatselijke tijd (20.50 uur Belgische tijd) in het stadsdeel Brooklyn, in de wijk Bedford Stuyvesant. De twee agenten hielden in hun auto de wacht op een kruispunt toen Ismaaiyl Brinsley plots aan de wagen opdook en de agenten uit het niets werden beschoten door de schutter. Die gebruikte een semi-automatisch wapen. De agenten hadden daarbij niet de tijd om zelf hun wapen te trekken. Ze werden ook in het hoofd geraakt en overleden aan hun verwondingen.

De slachtoffers zijn de 40-jarige Rafael Ramos, vader van een zoon van 13, en de 32-jarige Wenjian Liu, die pas twee maanden getrouwd was.

'Onze gebeden gaan uit naar onze kameraden die in het kader van hun functie werden geëxecuteerd', twitterde politie-inspecteur Michael Deddo van de politie van Brooklyn. Ook burgemeester Bill de Blasio spreekt van een 'executie'.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het motief van de daad staat nog niet vast. Volgens politiecommissaris Bill Bratton heeft de schietpartij alleszins niets te maken met terrorisme. Intussen blijkt wel dat Brinsley op sociale media al een aantal vijandige uitlatingen had gedaan tegenover de politie. Brinsley heeft ook zijn plannen een paar uur op voorhand aangekondigd op fotodeelwebsite Instagram. 'Zij hebben er 1 van ons genomen. Laten we er dan 2 van hen nemen #ShootThePolice', klinkt het. Hij verwijst daarbij onder andere naar Eric Garner en Michael Brown, 2 Afro-Amerikanen die stierven na politiegeweld waarbij de agenten niet werden veroordeeld. Als het inderdaad zo blijkt te zijn dat de moord een vergelding is daarvoor, wordt gevreesd dat de gespannen relatie tussen de politie en de zwarte gemeenschap opnieuw zou kunnen oplopen.

De schutter vluchtte nadien weg naar een nabijgelegen metrostation. Daar zou hij zichzelf met een kogel om het leven hebben gebracht.

Het is geleden van 2011 dat er in New York nog een politieagent in functie werd doodgeschoten. Op 24 oktober werden in de metropool wel nog twee agenten aangevallen met een bijl. Beide agenten raakten daarbij gewond, waarvan één zwaargewond.

yer', 'wid': '_1467261', 'uiconf_id': '21813201', 'flashvars': { 'vast': { 'plugin' : true, 'position': 'before', 'relativeTo': 'PlayerHolder', 'numPreroll':'1', 'prerollInterval':'1', 'prerollStartWith':'1', 'prerollUrl':prerollUrl, 'postrollUrl' : prerollUrl.replace('preroll', 'postroll'), 'numPostroll' : '1', 'preSequence':'1', 'postSequence':'1', 'timeout':'4', 'storeSession':true, 'prerollInterval':'1', 'skipOffset' : '15' }, 'skipBtn': { 'label': 'Advertentie overslaan' }, 'adsOnReplay':true, 'noticeMessage': { 'plugin':'true', 'text': 'Advertentie overslaan binnen {sequenceProxy.skipOffsetRemaining|timeFormat}' } }, 'cache_st': '1406844802', 'entry_id' : '1_inrq50o0'});

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen