© youtube

Huiszoeking leidt naar vuurwerkbom, wapens en drugs: explosie brievenbus is druppel

Een daverende knal waarmee op oudejaarsavond 2016 een brievenbus op het Lantaarnpad ontplofte, krijgt een staart voor Bart P. uit Vorselaar. Onderzoek wees uit dat de man ook een drugshandeltje had. Hij riskeert 48 maanden cel.

Marc Helsen

Donkere wolken pakken zich samen boven het hoofd van veelpleger Bart P. Om met zijn drugsverleden te breken en zijn foute vrienden op afstand te houden verkocht de man zijn huis in Herenthout en verhuisde naar Vorselaar. Ondertussen probeerde hij in een ontwenningstehuis van de broeders Alexianen te geraken, maar de verleiding bleek te groot: eind 2016 bezweek hij alweer voor de drugs en bij een politiecontrole op 12 januari 2017 trof de politie een cannabisgeur aan in zijn auto en een brandblusapparaat dat kon worden opengeschroefd om drugs te verstoppen. Daarop volgde een eerste huiszoeking in zijn woonst in Vorselaar en in een garagebox in Herenthout, waarbij de politie bij hem thuis, bij wijze van versiering aan de muur verboden wapens aantrof, 27 gram cocaïne, 114 ml GHB en cannabis. Plus verboden vuurwerk van het forse type Cobra. Dat laatste zou de link leggen naar de opgeblazen brievenbus.

Bij een tweede huiszoeking in Vorselaar werd de vriendin van P., Indira L. gearresteerd. Het parket verdenkt haar van medeplichtigheid en het wegmaken van bewijsmateriaal. Op haar gsm zagen de speurders een foto van haar met een ‘stroomstootwapen’, al was dat volgens de verdediging gewoon een stukje speelgoed.

Een derde verdachte, Kamiel V. gaf verstek. Volgens het parket had Bart P. ruzie met de man die in de Lantaarnpad woonde en moest zijn brievenbus er daarom aan geloven: hij gaf het vuurwerk aan zijn maat Kamiel V. “Ik wist niet dat het zo’n patat ging geven”, verklaarde Kamiel, enigszins onder indruk, aan de politie. Het parket zag de humor er niet van in en vroeg 48 maanden cel voor Bart P.: “Hij heeft kansen genoeg gekregen en begint telkens opnieuw.” Voor Kamiel V. werd 36 maanden gevorderd en 20 maanden voor Indira L.

Nog 30 maanden cel tegoed

Karolien Van De Moer, de advocate van Bart P. verbaasde zich over de strenge strafeis. Mocht haar cliënt immers tot een straf van meer dan zes maanden cel worden veroordeeld, dan komen daar de 30 maanden bij die hij nog achter zijn naam heeft staan van vorige vergrijpen. Ze betwist de tenlastelegging van handel in coke en vond dat Bart P. vooral hulp nodig had voor zijn drugsverslaving. De advocate van Indira L. vroeg de vrijspraak wegens gebrek aan bewijs. Vonnis: 2 augustus.