Man neergeschoten die politie belaagde en deurwaarder bedreigde: toestand stabiel

In Essen heeft een politieagent woensdagavond een man neergeschoten. Dat zegt de lokale politie van de zone Grens. De man zou aan het gesloten restaurant Speyckerslot in de straat Spijker een deurwaarder en de toegesnelde agenten belaagd hebben met messen. De neergeschoten man werd gewond overgebracht naar het ziekenhuis. Zijn toestand is stabiel, maar hij ligt wel nog op intensieve zorgen.

“Rond 19u hoorden we een schot”, vertelt Wim, overbuur van restaurant ’t Speyckerslot op Spijker in Essen, dat drie jaar geleden gesloten is. “Ik ben onmiddellijk naar buiten gelopen en zag een takelwagen en twee politieagenten bij mijn overbuurman Maurice staan. Maurice had een mes vast. De politie heeft toen een tweede schot gelost.”

Dat tweede schot werd volgens de lokale politie gelost omdat de 51-jarige Maurice V. de agenten “belaagde”.

Twee grote keukenmessen

Volgens het parket van Antwerpen kwam het schietincident er na een eerder conflict tussen Maurice V. en een deurwaarder. “De deurwaarder was aanvankelijk zonder politiebegeleiding gestuurd om de auto van de man in beslag te nemen”, legt Lentle Jespers van het parket uit. “Toen de man met messen begon te dreigen, is de politie erbij gehaald.”

Volgens de eerste vaststellingen bleef V. met zijn twee grote keukenmessen dreigen en had hij ook al de band van de auto van de deurwaarder lek gestoken. “Een agent heeft eerst een waarschuwingsschot gelost”, aldus Jespers.

“Omdat de man ondanks de waarschuwingen bleef dreigen, heeft de andere agent hem in de buikstreek geschoten toen hij aanviel.” Maurice V., de vroegere uitbater van ’t Speyckerslot, werd in allerijl overgebracht naar een ziekenhuis. Hij zal daar een operatie ondergaan. Zijn toestand stabiel, maar hij ligt wel op intensieve zorgen.

Onderzoek

Het labo van de gerechtelijke politie kwam gisterenavond ter plaatse, net als speurders van de federale gerechtelijke politie. Zij zullen het onderzoek naar de feiten voeren. Omdat de lokale politiezone Grens betrokken partij is, kan die het onderzoek niet voeren.

Overbuurman en getuige Wim stelde zich gisteren alvast vragen bij het optreden van de politie. “Waarom hebben ze hem niet in zijn benen geschoten?” Ook het motief voor de agressie tegen de deurwaarder en de politie zal verder onderzocht moeten worden. V. heeft volgens onze informatie de laatste jaren heel wat tegenslag gehad. ’t Speyckerslot, waar hij nog steeds woonde, was gesloten, waarna V. in verschillende restaurants aan de slag ging als kok.

Bovendien zat hij verwikkeld in een vechtscheiding. “Ze wonen hier ongeveer twintig jaar en ik heb de echtscheiding zien gebeuren”, aldus de overbuur. “Erover praten deden we niet, ieder heeft zo zijn eigen problemen. Maar dat dit moest gebeuren, is toch bijzonder jammer.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER