Mike Powell dreigt record te verliezen: “Onrespectvol en klap in het gezicht”

© REUTERS

Mike Powell vestigde met zijn 8,95 meter in 1991 het wereldrecord verspringen. Tot op vandaag kwam enkel Dwight Philips met 8,74 meter in de buurt. Als het plan van de Europese atletiekbond gevolgd wordt door de internationale atletiekbond (IAAF) is Powell zijn zestien jaar oude wereldrecord kwijt. “Ik heb mijn advocaat al gecontacteerd”, aldus de Amerikaan tegen BBC.

Het is de Europese atletiekbond menens: de council, de mannen die de touwtjes in handen hebben, heeft het voorstel van de werkgroep aanvaard om Europese besttijden en wereldrecords die niet voldoen aan de antidopingcriteria, te schrappen. De bond wil dat doen omdat de mensen zich afvragen waarom er geen nieuwe besttijden meer worden gezet. Europese records en wereldrecords zijn enkel geldig als de atleet in de maanden voordien een aantal dopingcontroles heeft doorstaan. Bovendien moeten, zoals dat nu gebeurt met stalen van vroegere Olympische Spelen, de stalen tien jaar lang kunnen worden hertest met steeds verfijndere opsporingsmethodes.

Vanaf 2005 houdt de IAAF een databank bij van urine- en bloedstalen. De Europese atletiekbond wil dat als uitgangspunt nemen omdat er bij sommige van de oudere records een dopinggeurtje hangt. Als de IAAF de redenering van haar Europese evenbeeld volgt, dreigen maar liefst achttien wereldrecords te vervallen. En Seb Coe, de voorzitter van de internationale atletiekbond, lijkt het voorstel genegen te zijn.

“Onrechtvaardig”

© BELGAIMAGE

Mike Powell is één van de mensen die zijn exploot teniet gedaan zou zien worden. In augustus 1991 verbrak hij met zijn 8,95 meter het 23 jaar oude record van Bob Beamon (8,90 meter) . Nu dreigt hij dat record kwijt te geraken aan Dwight Philips. Uit zijn reactie aan de BBC blijkt dat hij daar absoluut niet mee gediend is. “Bij sommige records kan je je uiteraard vragen stellen. Dat besef ik ook, maar het mijne is “the real deal”. Het is een verhaal van hard doorzetten en lef hebben, één van de grootste en mooiste momenten in de sport geschiedenis”, zegt de 53-jarige Amerikaan. “Het plan van de Europese bond om records van voor 2005 te schrappen is gewoonweg onrespectvol, onrechtvaardig en een klap in het gezicht”, aldus de verspringer.

Bij Paula Radcliffe, recordhoudster in de marathon, nooit positief getest en rabiaat tegen doping, klinkt eenzelfde verhaal. “Ik dreig mijn record te verliezen door de verliezers van vroeger. Waarom 2005 als uitgangspunt nemen?” Powell overweegt zelfs een rechtszaak aan te gaan als zijn wereldrecord zou verdwijnen door de nieuwe regels. “Ik heb mijn advocaat al gecontacteerd. Ze (de beleidmakers, nvdr.) zouden zoveel dingen vernietigen met deze beslissing zonder er echt goed over na te denken. Wat er ook gebeurt, ik zal vechten voor mijn record.”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen