Britten willen interventiemacht van 10.000 man vormen

© Photo News

Groot-Brittannië zou met enkele NAVO-partners waaronder Nederland een eigen interventiemacht willen smeden, om sneller te kunnen reageren op crisissen. Dat schrijft de Financial Times zaterdag.

edm

Naast Groot-Brittannië en Nederland zouden de drie Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen), Noorwegen, Denemarken en eventueel Canada in de zogenaamde Joint Expeditionary Force voor wereldwijde operaties stappen. De interventiemacht zou behalve grondtroepen ook luchtmacht- en marine-eenheden omvatten. De militairen zouden regelmatig gezamenlijke oefeningen moeten gaan uitvoeren en op korte termijn inzetbaar zijn.

De Britse premier David Cameron zou het plan volgende week toelichten tijdens de NAVO-top van volgende donderdag en vrijdag in Wales. De interventiemacht zou losstaan van de plannen van de NAVO om haar eigen snelle interventiemacht beweeglijker en slagvaardiger te maken.

Ook zou de macht van zeker 10.000 manschappen geen reactie zijn op het Russische optreden in het oosten van Oekraïne. Volgens een woordvoerster van het Britse ministerie van Defensie gaat het om plannen die al dateren van 2012, dus nog voor de crisis in Oekraïne, en die passen in een herziening van de Britse verdedigingscapaciteiten uit 2010.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen