Nederland vervangt loting voor numerus fixus door selectie

© BELGA

De Nederlandse regering schaft de centrale loting voor studies met een beperkt aantal plaatsen - de ‘numerusfixusopleidingen’ - vanaf het academiejaar 2017/2018 af. In plaats daarvan gaan de onderwijsinstellingen studenten die een van deze opleidingen willen volgen, zelf selecteren.

edm

Bij de nieuwe methode van selecteren wordt ook gekeken naar eerdere onderwijsprestaties, de persoonlijkheid en de motivatie van de student. Zo wordt de kans groter dat de juiste student op de juiste plek komt, aldus het Nederlandse ministerie van Onderwijs zaterdag.

Bij de centrale loting tellen alleen de eindexamencijfers als criterium voor toelating. Hoe hoger de eindexamencijfers, hoe groter de kans op toelating.

In een brief aan de Tweede Kamer (van volksvertegenwoordigers) laat de Nederlandse minister van Onderwijs, Jet Bussemaker, weten dat vorig jaar ruim 56.000 studenten zijn aangemeld voor een numerusfixusopleiding. Dat is bijna een derde van alle studenten die in het hoger onderwijs gaan studeren.

‘Ik verwacht dat ook in de toekomstige situatie studenten met goede eindexamencijfers zullen worden toegelaten, mits ze voldoen aan andere voor de opleiding relevante criteria’, schrijft Bussemaker.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen